Reporteri bez granica pisali Narodnoj skupštini RS

Društvo

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su Narodnu skupštinu RS da odbaci predložene izmjene i dopune Zakona o javnom i redu miru u RS, u dijelu u kojim bi se kažnjavali novinari zbog “ometanja” policijskih informacija.

 

Naime, nedavnim izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcioniše svaka osoba koja “neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost”, piše Klix.

 

Amandmani, koje će NSRS razmotriti sutra, loše su formulisani i ometali bi rad novinara, ograničavajući slobodu informisanja, saopšteno je iz RSF.

 

Navodi se da su Reporteri bez granica zabrinuti zbog neodređenosti prijedloga i neuspjeha vlade da pruži bilo kakvo objašnjenje o tome šta predstavlja “ometanje rada zvaničnika”.

 

– U praksi, predloženi amandmani bi policiji i drugim zvaničnicima dali nerazumne diskrecione ovlasti za kažnjavanje novinara. Suprotstavljanje amandmanima je sve veće zato što su mnogi novinari bili uhapšeni ili na drugi način uznemiravani, dok su pokrivali proteste ‘Pravde za Davida’ koji su održani zbog pogrešne istrage o smrti mladića za kojeg se krivi policija – kaže u RSF.

 

Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da odbaci ove amandmane, koji krše međunarodne standarde i predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izvještavanja, rekla je Pauline Ades-Mevel, šef Kancelarije RSF za Evropsku uniju i Balkan.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *