Banjaluka: Uveden kodeks ponašanja i oblačenja matičara

Društvo

Zabrana nošenja trenerki, sportske obuće, klompi i papuča, odjeće koja otkriva stomak ili noge iznad koljena te dekolte, samo su dio pravila kojih se moraju pridržavati matičari i odbornici prilikom zaključivanja brakova.

Prema Uputstvu o načinu obavljanja svečanog čina vjenčanja, koje je usvojeno na posljednjoj sjednici Skupštine grada, matičari i odbornici se moraju uzdržavati od upotrebe alkohola ili drugih opojnih sredstava, od širenja glasina, nedostojne komunikacije, verbalnih i fizičkih sukoba, a ne bi smjeli ni da obavljaju privatne razgovore, osim ukoliko je to neophodno.

Prema ovom dokumentu, matičarke i odbornice prilikom svečanog čina sklapanja brakova neće smjeti nositi ni garderobu koja, na neprimjeren način, otkriva dekolte, leđa i ramena, te providnu i pripijenu odjeću koja potpuno odražava oblik tijela. Visoke štikle i sandale takođe će morati ostaviti za neku drugu priliku.

Prema uputstvu, zabranjeno je nositi i odjeću koja sadrži pisane ili slikovne znakove, riječi, izraze i grafičke prikaze, koji mogu djelovati uvredljivo ili dovesti u sumnju nepristrasnost ili političku neutralnost odbornika ili matičara.

Precizirano je da su tokom čina zaključenja braka odbornici dužni da pročitaju pripremljeni tekst bez izmjena, razgovjetno i dovoljno glasno, na dostojanstven način.

Ova uputstva donesena su poslije insistiranja pojedinih odbornika, koji su bili i u prethodnom sazivu, s obzirom na to da je, kako kažu, bilo problema među kojima je neprikladno oblačenje i ponašanje te mali broj raspoređenih odbornika, a veći broj vjenčanja vikendom.

Odbornik SNSD-a Marinko Umičević kaže da je insistirao da se ova oblast uredi kodeksom ponašanja.

– Ja sam jedan od rijetkih odbornika koji ne vjenčava zbog obaveza koje imam vikendom, ali nekakav red mora biti. Svadba je svečani čin, mora se doći u odijelu sa kravatom i obrijan. Ne smiju biti u pripitom stanju i u patikama, a bilo je i takvih situacija. Odbornici treba da idu na edukaciju, jer moraju znati lijepo izgovoriti svoj dio teksta – istakao je Umičević.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević je rekao da je bilo spornih situacija te da je zato i insistirao da se tome više posveti pažnje.

– Odbornici moraju biti obučeni u skladu sa događajem. Odijelo, kravata ili leptir mašna i nikako drugačije. Pojedini odbornici su imali poteškoća prilikom čitanja teksta. Sklapanje braka je nešto što mladencima ostaje kao uspomena za cijeli život i treba to da pamte po pozitivnim stvarima. Odbornici zajedno sa matičarima predstavljaju grad i taj posao moraju da rade kvalitetno i ozbiljno – kazao je Mirošljević.

Obaveze

Kada se zaključenje braka obavlja u službenim prostorijama Gradske uprave i mjesnih kancelarija matičari su dužni da obezbijede da taj prostor bude čist, uredan, provjetren i osvijetljen.

– Matičar treba najmanje dva dana prije zakazanog termina za vjenčanje da telefonom kontaktira sa odbornikom, čiji je angažman utvrđen u tom terminu, a 24 časa prije zakazanog vjenčanja da potvrdi njegovo prisustvo, odnosno angažuje sljedećeg odbornika ukoliko je došlo do nepredviđenih okolnosti – navedeno je u uputstvu.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *