Novi pregovori o opštem kolektivnom ugovoru za sedam dana

Društvo

Nova runda pregovora o opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj biće održana za sedam dana, 25. aprila, saznaje Srpskainfo.

 

Poziv za novi sastanak predstavnika Saveza sindikata RS, Konfederacije sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS već je upućen na ove adrese.

 

Po nezvaničnim informacijama, nakon posljednjih razgovora o novom ugovoru održanih u martu, među spornima je ostalo pitanje isplate regresa, gdje je Savez sindikata RS predlagao da on bude u visini najniže plate u RS, iz Konferederacije sindikata tražili da to bude iznos prosječne plate, dok su poslodavci istakli da bi regres trebalo da bude neoporeziv, ali i da je za njih neprihvatljivo da se visina regresa na bilo koji način diktira, već da bi u svakom preduzeću o tome trebalo da se pregovara.

 

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS saopštili su tada i da je dogovoreno da pripremni tekst opšteg kolektivnog ugovora bude dostavljen svim socijalnim partnerima kako bi o njemu upoznali svoje najviše organe i zauzeli stav do kraja marta.

 

Uoči novog sastanka, međutim, niko od socijalnih partnera nije previše optimističan da će doći do pomaka u pregovorima.

 

Pregovori o novom opštem kolektivnom ugovoru u Srpskoj, podsjećamo, traju duže od dvije godine, nakon što je stupanjem na snagu novog Zakona o radu 2016. godine prestao da važi ranije zaključeni Opšti kolektivni ugovor. Od tada je održano više od deset sastanaka socijalnih partnera.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *