Vlade nisu zainteresovane za Titovu pećinu

Društvo

Titova pećina u Drvaru zatvorena je za turiste još početkom mjeseca, a nadležno ministarstvo Vlade Federacije BiH predlaže da na obnovi ovog spomenika porade – novinari.

 

Kakav je odnos vlasti u BiH prema kulturnoj baštini i antifašističkoj tradiciji, najbolje svedoči gaf, koji se dogodio juče, na Međuarodni dan spomenika.

 

Na pitanje novinara agencije Srna, da li će Vlada Federacije BiH pomoći sanaciju Titove pećine, iz federalnog Ministarstva kulture i sporta preporučeno im je da “apliciraju za projekat sanacije ove pećine”.

 

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić kaže da je ne čudi ovakav odgovor i da je to najbolji dokaz koliko su kantonalne i federalne vlasti zainteresovane za ulaganje u Drvar.

 

Ona je napomenula da je Titova pećina dokaz jednog vremena i simbol Drvara, dio istorije koja je ukorijenjena u svijesti svih Drvarčana, a tako će, kaže, i ostati.

 

Titova pećina je jedan od najprepoznatljivijih spomenika iz Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, ali i jedan je od glavnih izvora prihoda u Drvaru, povratničkoj opštini sa većinskim srpskim stanovništvom.

 

Spomenik je odavno u lošem stanju, ali nakon nedavnih jakih kiša, zbog kojih je u Drvaru proglašeno stanje elementarne nepogode, odron je uništio drvenu baraku, gdje je za vrijeme čuvenog Desanta na Drvar bio partizanski Vrhovni štab sa Josipom Brozom Titom. Radi bezbjednosti, pećina je zatvorena.

 

Titovu pećinu, nakon posljednjeg rata u BiH, godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista. Za manje od mjesec dana na ovom mjestu bi trebalo da bude obilježen jubilej: 75. godišnjica neuspjelog njemačkog desanta na Drvar. Pitanje je međutim kako će i gdje ovaj značajan datum biti obilježen.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *