Rudari iz Banovića nastavili štrajk

Društvo

Rudari iz jame Omazići ponovo su se okupili ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima gdje traže poboljšanje uslova rada. Iz uprave rudnika poručuju da je protest nezakonit, naglasivši da je ovo preduzeće juče ostvarilo gubitak od 350.000 KM zbog nemogućnosti prevoza uglja iz površinske eksploatacije prema separaciji.

 

Grupa od skoro 200 rudara opet se okupila ispred zgrade direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima. Uzvikujući “Lopovi, lopovi” traže od uprave rudnika da udovolji njihovim zahtjevima, odnosno povećaju plaće, topli obrok i poboljšaju uslove rada u jamama.

 

S druge strane, tehnički direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima Ibrahim Lapandić kaže da je protest rudara nezakonit, naglasivši da iza svega stoji politika.

 

– Grupa rudara iz jame Omazići samoinicijativno se okupila, a znamo da se sva okupljanja moraju najaviti, ukoliko se štrajkuje. Zakon o štrajku je poznat, a ova grupa je išla i mimo Sindikalnog odbora – rekao je Lapandić.

 

Lapandić je već razgovarao s rudarima od kojih je tražio da se odabere grupa od deset predstavnika s kojima bi se raspravljalo o zahtjevima, međutim, oni nisu pristali na to. Rudari traže pregovore ispred direkcije, ali na to uprava ne može pristati.

 

– Ovdje se očito radi o politici. Teško je nagađati ko je sve uključen, ali je očito da ima određenih igri, jer grupacija neće da odredi svoje predstavnike kako bi s njima bili riješeni problemi. Probleme treba dobronamjerno rješavati, a uprava to želi – istakao je on, piše Klix.

 

Kako je naveo, Sindikalni odbor je pokušao razgovarati kako bi se odredila grupacija predstavnika rudara, ali oni i dalje ne pristaju na to.

 

– Ovo je jedina grupa u cijelom rudniku koja se pojavljuje juče i danas, a trenutno radi 2.850 radnika. Sada se postavlja pitanje, da li manjina treba upravljati većinom? Uprava pokušava i danas uspostaviti kontakt s njima kako bi se odredila grupacija za pregovore – nastavlja tehnički direktor banovićkog rudnika.

 

Rudari traže ispunjenje tri zahtjeva, međutim Lapandić kaže da upravi rudnika ništa nije došlo u pisanoj formi.

 

Govoreći o smanjenju plata radnicima, Lapandić je kazao da su na to uticala dva razloga, odnosno smanjenje proizvodnje za 40 odsto, kao i dodatno zapošljavanje 150 osoba.

 

Površinska ekspoatacija Rudnika mrkog uglja u Banovićima radi u punom kapacitetu, međutim zbog nemogućnosti prevoza uglja na separaciju, ovaj rudnik danas će zabilježiti novi gubitak od 500.000 KM.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *