Radnici da prijave Savezu sindikata ako budu morali raditi za praznike

Društvo

Imajući u vidu da su pred nama u Republici Srpskoj vjerski i državni praznici, a koji su prema Zakonu o praznicima Republike Srpske neradni dani, Savez sindikata Republike Srpske poziva sve radnike u Srpskoj, koji su od svojih poslodavaca dobili obavještenje da su obavezni raditi na praznične dane, da ih prijave, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

 

Sindikalci kažu da radnici mogu slobodno, bez ikakve bojazni, prijaviti svoje neodgovorne poslodavce, lično ili anonimno na e-mail: info@savezsindikatars.org.

 

Podsjećaju sve radnike i poslodavce da su prema Zakonu o praznicima u Republici Srpskoj neradni dani: 26. april, Veliki petak, 29. april, Veliki ponedjeljak, 1. i 2. maj, Međunarodni praznik rada i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

 

-Napominjemo da se ovaj poziv ne odnosi na poslodavce i radnike koji su po zakonu dužni obezbjediti minimum procesa rada kako ne bi nastale štetne posljedice za građane i državu, kao i na poslodavce koji su odlukama lokalnih skupština i gradonačelnika dobili dozvolu za rad na dane vjerskih i državnih praznika – kažu u Savezu sindikata RS.

 

Radnicima koji rade na dane vjerskih i državnih praznika, u skladu sa zakonom, plata se uvećava za 40 odsto.

 

-Svi poslodavci koji ne budu postupali u skladu sa zakonskim odredbama biće prijavljeni Inspekciji rada. Ovaj poziv je izraz potreba radnika, jer je to jedini način da zaštite svoja prava, a da pri tom ne trpe nikakve posljedice – poručuju iz Saveza sindikata RS.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *