Specijalci sklonili rudare koji protestuju sa pruge u Banovićima

Društvo

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a TK deblokirali su željezničku prugu u Banovićima na kojoj su se više od sat vremena nalazili rudari koji su od juče u štrajku.

 

Nakon što su ih tri puta upozorili da se sami sklone s pruge, specijalci su krenuli put pruge s koje su sklonili sve učesnike protesta.

 

Grupa boraca izrazila je negodovanje zbog ovakvog postupka policije, naglasivši da se oni nisu borili za ovakvu državu – u kojoj policija pokazuje snagu na radnicima koji čisto i pošteno traže svoja prava.

 

Specijalci su napravili živi štit između platoa na kojem se nalaze radnici i željezničke pruge koja je sada prohodna.

 

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije preduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka daljnjih šteta u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalnih šteta u radu termoenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona, a time i ugrožavanja energetskog sistema u Federaciji BiH.

 

Podsjetimo, grupa od skoro 200 rudara od juče je u štrajku. U jamu Omazići na redovno radno mjesto nisu otišli. Od uprave Rudnika mrkog uglja u Banovićima traže povećanje sniženih plata, veći iznos toplog obroka i poboljšanje uslova rada u jamama.

 

Iz Uprave Rudnika su rekli da su protesti i štrajk nezakoniti, kao i da se među rudare upetljala politika.

 

(Klix.ba)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *