Budžet Banjaluke veći za 20 miliona KM?

Društvo

Grad je utvrdio Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 155 miliona KM, što je za oko 20 miliona KM više u odnosu na dosadašnji budžet, a ako odbornici na sjednici Skupštine grada 15. maja prihvate taj prijedlog, bila bi obezbijeđena sredstva za čitav niz projekata.

 

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić u petak nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada i dodao da su veći dio toga sredstava suficita i transfera iz 2018. godine.

 

“Najveće uvećanje odnosi se na sredstva iz prošlogodišnjeg suficita, transfera sa viših nivoa vlasti, te oko osam miliona KM namjenskog kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za vodovode na seoskim područjima”, objasnio je Radojičić.

 

Rebalansom budžeta obezbjeđuju se sredstva za izgradnju mosta u Srpskim Toplicama, nastavak obnove parkića i nekoliko saobraćajnica, te više projekata vodosnabdijevanja i kanalizacije na Laušu.

 

“Predviđena je i rekonstrukcija više društvenih domova, od kojih je prvi u Mišinom Hanu, zatim predviđena je obnova i rekonstrukcija oko 15 osnovnih škola”, rekao je Radojičić.

 

Ako ova odluka dobije zeleno svjetlo na sjednici Skupštine grada, znatno će biti povećan i budžet Centra za socijalni rad.

 

“Propisi sa višeg nivoa obavezuju nas na povećana odvajanja za ovaj centar, koja rastu za čak milion maraka”, istakao je Radojičić.

 

Odbornici će razmatrati 56 tačaka dnevnog reda, među kojima i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju grada.

 

“Grad će se zadužiti kod EBRD-a za četiri miliona evra. EBRD je pristao na direktan plasman prema gradu i da praktično preskoče institucije BiH. Institucije BiH ne funkcionišu da bi taj kredit prošao normalno preko institucija, a ne izgleda realno da će ove godine i profunkcionisati, tako da smo morali ići na parcijalni dogovor sa EBRD-om”, rekao je Radojičić.

 

Dodao je da dvije godine razgovaraju sa EBRD-om o povoljnom kreditnom aranžmanu do 20 miliona maraka za projekte vodosnabdijevanja i kanalizacije.

 

“Trenutno imamo potrebu do 50 miliona maraka za projekte vodovoda i kanalizacije, a najveći iznos zahtijevaju projekti na području Crnog vrela od Manjače pa do Prijedora”, kazao je Radojičić.

 

Istakao je da će za ostatak aranžmana koji im je potreban čekati do kraja ove ili početka iduće godine, da vide da li će profunkcionisati institucije BiH, te da prođu kroz standardnu redovnu proceduru.

 

Na sjednici Skupštine grada biće i razmatran i Prijedlog odluke o utvrđivanju statusa udruženja od interesa za grad, kojim je sedam udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite predloženo za status udruženja od interesa za grad.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *