Vraćanjem starog sistema bez posla bi ostale hiljade prosvjetara

Društvo

Devetogodišnji sistem osnovnog školovanja u BiH uveden je prije 15 godina, a Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo nedavno je podnio zahtjev nadležnom kantonalnom ministarstvu da se vrate na osmogodišnji sistem.

 

Podnošenja ovakvog ili sličnog zahtjeva u Republici Srpskoj najvjerovatnije neće biti, prije svega jer bi takav potez mogao koštati posla veliki broj prosvjetnih radnika, saglasni su u osnovnim školama širom RS.

 

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije i direktor OŠ “Sveti Sava” u Banjaluci, rekao je da ideju o vraćanju na osmogodišnji sistem treba dobro analizirati.

 

“Vraćanje na osmogodišnji sistem bi povukao velike promjene, a jedna od njih je i gubitak posla za veliki broj prosvjetara”, rekao je Popržen.

 

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije i direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Trebinju, kazao je da bi ovakva odluka sigurno smanjila veliki broj prosvjetnih radnika. “Pored toga, svi nastavni programi i planovi bi se morali revidirati, došlo bi do velike promjene. Već 15 godina imamo devetogodišnji sistem obrazovanja, koji su dobro prihvatila i djeca i roditelji”, rekao je Mrdić.

 

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, rekao je da potez strukovnog sindikata u Kantonu Sarajevo ne želi da komentariše te da poštuju kakvu god odluku kantonalno ministarstvo donese, ali da u RS tako nešto neće predložiti.

 

“Smatram da prije svega nauka, a onda šira društvena zajednica, roditelji, prosvjetni radnici, nadležno Ministarstvo i Pedagoški zavod treba da daju svoje viđenje, pa tek onda i drugi učesnici”, rekao je Gnjatić.

 

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, rekao je da su zahtjev podnijeli jer prema iskustvima nastavnog osoblja devetogodišnji sistem nije ništa dobro donio, već je samo produžio školovanje pa djeca do kraja osnovne škole izgube volju za edukovanjem.

 

“Ništa od obrazovanja koje imamo u Evropi i onoga što je uvođenjem devetogodišnjeg sistema osnovnog školovanja planirano da bude i kod nas uvedeno nije primijenjeno osim trajanja osnovne škole i zapošljavanja dodatnog kadra”, rekao je Sivro.

 

U ovom sindikatu smatraju da je kvalitetniji osmogodišnji sistem od devetogodišnjeg koji se na ovaj način u BiH sprovodi već 15 godina.

 

“Iz resornog kantonalnog ministarstva su nam odgovorili da parlament BiH mora promijeniti Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, ali mi smatramo da su djeca važnija od bilo kakvog zakona”, kazao je Sivro.

 

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je devetogodišnji sistem osnovnog obrazovanja uveden po ugledu na iskustva iz Evrope i svijeta, kao i na savremena naučna saznanja.

 

“Važno je podstaći razvoj stvaralačkog, kreativnog i kritičkog mišljenja, što se i nastoji postići tokom devet godina školovanja”, kazali su u ovom ministarstvu.

 

Dodaju da djeca u RS u školu kreću sa šest godina te da se u zemljama sa razvijenijim obrazovnim sistemom stalno spušta ta granica, a u nekim zemljama djeca u školu kreću već sa tri godine.

 

“Važno je da obrazovanje u osnovnim školama omogućuje što veći obuhvat djece, da se oslanja na programe koji su primjereni uzrastu te da pruža podršku učenju i razvoju djece”, naveli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

 

Ističu da su djeca u RS kroz devetogodišnji sistem ostvarila zapažene rezultate, koji su bili praćeni velikim zadovoljstvom i roditelja i djece.

 

Filip Čelar, dopredsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, rekao je da ne mogu komentarisati zahtjev kantonalnog sindikata, ali da sličan zahtjev neće biti upućen na federalnom nivou.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *