Mavrak: Političare u BiH treba zaključati dok se ne dogovore

Društvo

“Političare ovdje treba zaključati i ostaviti ih dok se ne dogovore i ne puste bijeli dim. Ovo u Tirani je bilo na nivou diplomatskog i političkog skandala, ali je sve zaglađeno pozitivnim porukama. Političari iz BiH odu svađati se prenoseći unutrašnje sukobe na spoljni plan”, poručio je Mavrak u izjavi N1.

 

Ranko Mavrak, novinar agencije Hina, za N1 je kazao da je moguće da Bosna i Hercegovina obori sopstveni rekord iz 2010. godine – kada je u pitanju odugovlačenje sa formiranjem vlasti u pitanju. Konstatovao je da se čuju proturječne informacije, ali je poenta u tome da su stranke same sebe dovele u pat poziciju.

 

“Nije ovo još oboreni rekord iz 2010. godine, još nije oboren – ali treba vidjeti jesu li u stanju oboriti sopstvene rekorde po tom pitanju. Nije ovo nimalo smiješno. Kriza za uspostavom vlasti dešava se u kompleksnom trenutku za okruženje, što utječe i na BiH”, kazao je Mavrak gostujući u emisiji Newsroom.

 

Kazao je i to da je neizvjesno šta će donijeti i izbori za Evropski parlament, ali je evidentno da će usporiti procese koji su u BiH išli svojim tempom.

 

Takođe, podsjetio je i na poruku Larsa-Gunnara Wigemarka, šefa delegacije EU u BiH, koji je poručio da bez novog Savjeta ministara BiH nije moguće očekivati pozitivno mišljenje za kandidatski status, i to ne samo od Evropske komisije – nego i od država EU.

 

Poruke iz Tirane, sa samita Brdo-Brioni – takođe ne ohrabruju po njegovom mišljenju.

 

“Političare ovdje treba zaključati i ostaviti doma dok se ne dogovore i ne puste bijeli dim. Ovo u Tirani je bilo na razini diplomatskog i političkog skandala, ali je sve zaglađeno pozitivnim porukama. Političari iz BiH odu svađati se prenoseći unutarnje sukobe na vanjski plan”, poručio je Mavrak, dodavši da EU aspiracije tako padaju u vodi jer ne postoje arugmenti da se razgovara s ostatkom svijeta.

 

Sedam mjeseci je prošlo od Opštih izbora u BiH – vlast nije formirana, stoga je pitanje da li se može desiti da BiH ne formira vlast i u narednom priodu.

 

“U ovoj zemlji je sve moguće, pa i taj nevjerovatni scenario iz 2010. godine. To je jedna od opcija. Čujete različite informacije, ali poanta je u sljedećem – stranke koje pregovaraju same su sebe dovele u pat poziciju. Dodik izbjegava svaku mogućnost oko NATO-a, SDA na tome insistira, a HDZ čeka da se sve dogodi samo po sebi. Neće da se miješaju u taj obračun, a moraju jer su zajednički interesi u pitanju. Ko popusti, taj je poražen i to niko sebi ne smije dopustiti – to je odmah zaostatak koji se očekuje u trci naredne tri – tri i po godine. Ovo je preraslo u inat politiku, kakva je česta. Ne izlazite sa argumentima, nego da će neko nekoga nadjačati i da će neko izaći poražen”, kazao je Mavrak.

 

Prema njegovim riječima, neizbježno da se u sadašnjim odnosima NATO integracije predstavljaju kao imperativ, i da tu nema izbora.

 

“To se ne tiče direktno EU. To je pitanje kolektivne sigurnosti, NATO put je logičan put”, kazao je Mavrak.

 

“Milorad Dodik se postavlja kao igrač koji igra za protivničku momčad. Rusija nije nužno ni prijatelj ni neprijatelj BiH. Ima interese i pokušava ih plasirati preko podobnih političara. Nije im u interesu destabilizacija BiH, ali može biti poligon za natezanje sa zapadom, a tu BiH može biti kolateralna žrtva”, rekao je Ranko Mavrak za N1.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *