Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka pozvao na pripravnost

Društvo

Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka pozvao je građane da budu u maksimalnoj pripravnosti kada je u pitanju opasnost od bujičnih vodotokova.

 

Iz Štaba navode da građani treba da preventivno sklone materijalna sredstva, stoku, te da se i sami sklone sa onih područja na kojima su moguće bujice.

 

“Građani sve probleme u vezi sa eventualnim poplavama mogu prijaviti dežurnim službama civilne zaštite na brojeve 121 i 123”, naveli su iz Štaba nakon sastanka u Gradskoj upravi u vezi da najavaljenim obilnim padavinama i dodali da je konstatovano da se izvode preventivne mjere kako bi grad bio pripremljen za obilne padavine, za period od 12. do 15. maja.

 

“Gradski štab za vanredne situacije (GŠVS) je u stalnom kontaktu sa hidorelektranom Bočac gdje je stanje sa akumulacijom zadovoljavajuće, a trenutni vodostaj Vrbasa iznosi 110 cm, Vrbanje 60 i Jošavke 50 cm. Prilikom prvih padavina veliki vodotokovi ne bi trebalo da zadaju probleme. GŠVS upozorava na mogućnost izlijevanja manjih i bujičnih vodotokova”, navodi se u saopštenju.

 

Ističe se da će Gradski štab za vanredne situacije i danas nastaviti sa koordinisanom akcijom preduzimanja preventinvih mjera na cijeloj tertoriji grada, kao što su obilasci terena, sanacije terena gdje je to moguće, čišćenje kanala, prokopa, propusta i odvoda.

 

Podsjetimo, narandžasto meteorološko upozorenje je izdato za područje Banjeluke. Za nedjelju, 12. maj, prognozirano je mjestimično od 50 do 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za ponedjeljak u sjevernim i sjeverozapadnim predjelima BiH najavljeno od 60 do 90 litara po metru kvadratnom, lokalno i 120 litara.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *