Sve teže na području srbačke opštine

Društvo

Situacija na području srbačke opštine dodatno je pogoršana tokom današnjeg dana i u ovom trenutku su zaplavljena 52 domaćinstva od čega je u nekoliko kuća prodrla voda.

 

Najteža situacija je u nebranjenom području Lilića, Kukulja, Razboja, Starog Martinca i Prijebljega.

 

Evakuisane su tri porodice iz Prijebljega i jedna porodica iz Starog Martinca a iseljena je i stoka iz pomoćnih objekata. Pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela.

 

Sve više su ugrožena i domaćinstva u mjesnoj zajednici Bajinci gdje je takođe zaplavljeno nekoliko kuća u nebranjenom dijelu a voda je stigla i do mjesnog groblja i crkve.

 

Do izlivanja Vrbasa je došlo zbog naleta veće količine vode iz pravca Delibašinog sela kod Banjaluke gdje je nivo ove rijeke u opadanju i u 13.30 časova je iznosio 488 centimetara, odnosno za metar niže u odnosu na jutrošnje mjerenje. Ovaj vodeni talas je trenutno na prolasku kroz srbačku opštinu i očekuje se da do sutrašnjeg dana dođe do postepene stagnacije.

 

U isto vrijeme dolazi do sve većeg porasta vodostaja Save koja raste u prosjeku oko osam centimetara po času i njen nivo danas u 17 časova iznosio je 758 centimetara. Redovne mjere odbrane od poplava proglašavaju se na 860 a vanredne na 940 centimetara.

 

Ukoliko se nastavi sadašnji trend rasta, redovne mjere bi mogle biti proglašene već sutra a samim tim su u opasnosti sva naselja od Srbac Sela do Korova pa se poziva stanovništvo da preduzme sve potrebne mjere kako bi zaštitilo svoju imovinu.

 

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević obišao je najugroženija područja sa saradnicima i pripadnicima civilne zaštite a u stalnom kontaktu je i sa Republičkom upravom civilne zaštite koja je spremna da reaguje u svakom trenutku u slučaju da se za to ukaže potreba. Podršku u tom pogledu je dobio i danas tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

 

“Već smo preduzeli određene radnje na zaštiti ljudi i imovine, naročito u pogledu dostavljanja vreća sa pijeskom, izgradnje zečijih nasipa i slično, a napravili smo i raspored cjelodnevnih dežurstava. Predstavnici opštine i civilne zaštite stalno su na terenu i u kontaktu sa mještanima pokušavaju izaći u susret u skladu sa njihovim potrebama”, rekao je načelnik Dragosavljević.

 

On ističe da su crpne stanice u funkciji a pumpe nesmetano obavljaju svoj posao, što je posebno važno za crpnu stanicu u Poveliču koja mjesecima nije funkcionisala ali je osposobljena prije nekoliko dana.

 

„Visok vodostaj Vrbasa i Save pričinjavaće i narednih dana velike probleme i ugrožavati kako domaćinstva tako i poljoprivredne površine, ali smo preduzeli sve da se štete svedu na najmanju moguću mjeru. Pozivam građane da se prijave našem dežurnom radniku u bilo koje doba dana ili noći na broj telefona 051 740 001 i prijave ukoliko su ugroženi i potrebna im je pomoć“, kaže načelnik Dragosavljević.

 

(NN/srbac.rs.com)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *