Razmišljali na vrijeme: Šteta velika, ali osiguranje će platiti

Društvo

Derviši su, kao i par okolnih naselja, noćas stradali. Ne kao 2014. godine, ali voda je ušla u podrume, garaže, pa i kuće, a uništila je ljudima zasade u plastenicima, bašte, mlado voće. Samo oni kojima je imovina stradala u poplavama znaju koja ih muka poslije toga čeka- ne samo čišćenje, već i kupovina novih uređaja i namještaja, podovi, zidovi, instalacije…

 

Plavna područja, koja su često ugrožena, ovakve situacije imaju svakih par godina, ali postoje ljudi koji su odlučili da preduprijede štete i- osiguraju se od poplave. Takav slučaj danas smo zabilježili u naselju Derviši, u Podgoričkoj ulici, na imanju Zlatka Blaževića.

 

Dok smo fotografisali poplavljena domaćinstva i štete i očajne domaćine, pažnju nam je privuklo nekoliko ljudi, koji su nešto zapisivali u ovom dvorištu. Prva pomisao je bila da se radi o nekoj gradskoj popisnoj komisiji za štete. Ipak, ispostavilo se da se radi o radnicima osiguravajućeg društva i to nam se učinilo kao dobar povod za istraživanje “na terenu” šta našim sugrađanima može donijeti uplata polise za ovu elementarnu nepogodu.

 

Raspitali smo se i saznali – kod osiguravajuće kuće “Croatia osiguranja” za već plavljena područja godišnje osiguranje od poplava košta 200 KM, ili 16.5 KM mjesečno.

 

“Naša ekipa je odmah jutros izašla na teren da procijeni štetu Blaževića. Poplava se u njihovom domaćinstvu desila oko 1 sat noćas i jutros su nas pozvali za prijavu štete. Nastojaćemo da, do konačnog obračuna, avansiramo Blaževićima dio sredstava u narednih par dana, kako bi mogli početi nesmetano živjeti u svojoj kući”, rekli su nam radnici “Croatie”.

 

Pitali smo Zlatka Blaževića za komentar i štetu i saznali da mu je voda bila u samoj kući i to na nivou od skoro 40 cm.

 

“Stradali su podovi, laminati, zid se mora obijati, štokovi i vrata mijenjati, jer su nabubrili. Uglavnom u samoj kući šteta je velika. Slično je i u pomoćnim prostorijama, gdje ima mnogo štete. O onome šta je stihija uradila u dvorištu da i ne govorim.”

 

 

Međutim, Blažević je jedan od onih ljudi, koji su, znajući lokaciju na kojoj žive, razmišljali na vrijeme.Mjesečno osiguranje jeftinije od tri kutije cigareta.

 

“Osigurao sam kuću od raznih šteta, pa tako i od poplave. Cifra za osiguranje od poplave na mjesečnom nivou košta manje nego tri kutije cigareta. Komisija “Croatia osiguranja” je samo nekoliko sati nakon poplave došla da procijeni štetu i već do kraja sedmice očekujem avansnu uplatu dijela procijenjene štete, kako bih mogao sanirati kuću, a potom i ostatak premije. Pokazalo se da osiguranje ima itekako smisla. Jer, da nisam osigurao, odakle bi sad platio svu štetu.”

 

I zaista, ako sračunamo da jedna kutija cigareta košta oko 6 km, dolazimo do istog zaključka kao Blažević, koji je jedan od rijetkih da ga ova poplava neće koštati.

 

banjaluka.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *