BiH prva u regionu usvojila “Bez GMO” smjernice

Društvo

Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regionu koja je usvojila nacionalne „Bez GMO“ smjernice na osnovu “Bez GMO Standarda za Dunavski region”.

 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, “BiH je u aprilu 2019. postala prva zemlja u regionu koja je sertifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta ’BEZ GMO Proizvedeno’”.

 

BiH je, dodaje se, time potvrdila da prati evropske trendove bez GMO proizvodnje, kao i sertifikacije i označavanja hrane, podržavajući na taj način domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštuje prava izbora potrošača.

 

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i sertifikovan po “Bez GMO Standardu za Dunavski region”, što je jedinstvena oznaka za cijeli region i rezultat višegodišnje saradnje “Dunav Soja udruženja”, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine.

 

Prvi uspješni primeri BEZ GMO sertifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje), navodi se u saopštenju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *