Nova zanimanja donose veće šanse za zaposlenje

Društvo

U srednjim školama mjesta će biti za 10.553 novih učenika, a od ove godine u Republici Srpskoj uvodi se novo zanimanje, koje će za sada biti dostupno samo učenicima u Doboju.

 

Ekonomskoj školi u Doboju je, naime, u novoj školskoj godini odobren upis jednog odjeljenja za zanimanje poslovno-informatički tehničar, u struci ekonomija, pravo i trgovina.

 

– Podržavamo upis novih zanimanja, jer svaka promjena na tržištu trebalo bi da daje signal školama da to razrade – kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević.

 

Stručnjaci vjeruju da će ovo zanimanje biti atraktivno za učenike, a već sljedeće godine bi zahtjev za upis mogla da uputi i Ugostiteljko-ekonomska škola Prijedor.

 

– Naša škola ima i kadar i uslove za to, tako da ćemo i mi ići sa tim zanimanjem naredne godine. Prethodnih godina smo uvodili nova zanimanja kao što su tehničar informacionih tehnologija i tehničar mehatronike i zaista smo išli u korak sa vremenom i potrebama – kaže direktorka ove škole Valentina Sovilj.

 

Učenici su, ističe ona, zainteresovani za nova zanimanja, a skloniji su i da izaberu ona koja podrazumijevaju užu specijalizaciju u nekoj struci.

 

– Kod nas je ekonomski tehničar jedno dobro staro zanimanje, ali smo imali situaciju da se mnogo češće odlučuju za bankarskog tehničara nego za ekonomskog, koji daje univerzalnije znanje – ističe Sovilj.

 

Zanimanja budućnosti su i sva zanimanja vezana za informacione tehnologije, s obzirom na razvoj IT sektora, ali i zanimanja u struci mašinstvo i obrada metala, kao što su tehničar mašinske energetike, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar CNC tehnologija i slično, ističu iz resornog ministarstva. Većina njih su, podsjećaju, kao nova zanimanja uvedena u srednje škole u prethodnih nekoliko godina. Po zahtjevu privrede, uvedeno je i zanimanje tehničar modelar obuće, u struci tekstilstvo i kožarstvo.

 

Istovremeno, kažu, deficitarna zanimanja se razlikuju po opštinama, pa bi kod izbora za upis učenici i roditelji trebalo da obrate pažnju i na to šta je konkretno deficitarno u njihovoj opštini. U Banjaluci su to, recimo, tehničar modelar obuće, varilac, zidar i armirač-betonirac.

 

– Kod izbora zanimanja treba biti realan koliko je moguće, ali svakako prilagoditi i afinitete učenika planu upisa. Imali smo situacije hiperprodukcije određenog kadra, upravo zbog pritiska roditelja i učenika. Mi smo i sada planom tražili i odobrena su nam zanimanja koje je uglavnom tražila privreda. Bilo bi to još uspješnije kada bi bilo više učenika, jer onda bismo zaista mogli planirati da se pomogne i privredi. Ipak, nismo optimisti s obzirom na to kakve su tendencije s padom broja učenika – kaže Valentina Sovilj.

 

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS smatraju i da bi škole trebalo više da koriste mogućnost da, u skladu sa potrebama tržišta rada u njihovim opštinama, dio nastavnih programa za stručno obrazovanje utvrde sami, kako bi se povećala zapošljivost njihovih maturanata.

 

Već se radi i na uvođenju dualnog sistema obrazovanja, kako bi se unaprijedio kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja i pripremili učenici za potrebe tržišta rada i zapošljavanje.

 

– U saradnji s privrednicima radi se na stvaranju uslova za unapređenje praktične nastave u preduzećima, a oni su izrazili spremnost da obezbijede praktičnu nastavu za učenike kako bi stekli vještine i kompetencije koje će ih osposobiti za rad – navode u Ministarstvu.

 

Konkurs za upis krajem maja

 

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Srpskoj biće raspisan krajem maja, dok će upis biti u junu i julu, najavljuju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS. Odobren je upis 10.553 učenika, od čega 2.518 učenika trećeg stepena složenosti, a 8.035 u zanimanja četvrtog stepena složenosti.

 

Po njihovim podacima, u školskoj 2018/19. godini deveti razred u Republici Srpskoj završava 10.125 učenika. Kriterijumi za upis učenika u prvi razred srednjih škola su ostvaren opšti uspjeh u VI, VII, VIII i IX razredu, poseban uspjeh iz nastavnih predmeta značajnih za vrstu škole u koju se učenik upisuje, te rezultati ostvareni na posebnom ispitu, za umjetničke škole.

 

Da bi olakšali roditeljima i đacima da planiraju upis, razvili su i android aplikaciju „Vodič kroz zanimanja“, koja prikazuje plan upisa u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje RS, koji daju koeficijente zapošljivosti za svako od zanimanja.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *