Šteta od poplava u Banjaluci oko milion maraka

Društvo

Iz banjalučke Gradske uprave stižu prve procjene štete koju su prouzrokovale poplave u ovom gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić najavljuje pomoć, dok iz opozicije pitaju zašto, nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine, nije urađeno više da se spriječi plavljenje domaćinstava.

 

Prema prvim grubim procjenama, padavine su u Banjaluci napravile štetu od oko milion konvertibilnih maraka. Štete na objektima zabilježene su u 25 naselja. Tačan broj poplavljenih domaćinstava se još uvijek procjenjuje, a najviše ih je u naseljima Lazarevo, Kuljani i Zalužani. Padavine su prouzrokovale i nekoliko desetina odrona i klizišta, najviše u naseljima Lauš, Priječani i Motike. Gradonačelnik najavljuje pomoć iz gradskog budžeta.

 

Iz gradske opozicije pozdravljaju pomoć stanovništvu, međutim, upozoravaju da su institucije u prethodnim godinama nedovoljno uradile da zaštite ugroženo stanovištvo. U opoziciji ističu i da su pripadnici Civilne zaštite pozvani da reaguju tek u noći kada je došlo do izlivanja rijeka iz korita, a da prethodno nisu dobili uputstva, niti adekvatnu opremu.

 

Činjenica je, kaže odbornik Mirna Savić – Banjac, da je došlo do značajnih klimatskih promjena, i da svaka kiša koja pada tri dana, može da izazove poplave, zbog čega je neophodno da nadležni ozbiljnije pristupe preventivnim mjerama u cilju zaštite stanovništva.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *