Prema dugoročnoj prognozi u BiH kiša sve do 15. juna

Društvo

Prema dugoročnoj prognozi koju je uradio Evropski centar za srednjoročne i dugoročne prognoze, u Bosni i Hercegovini se do 15. juna očekuje nestabilno vrijeme s kišom, odnosno sa pljuskovima koji će padati skoro svaki dan.

 

Rekao je ovo Nebojša Kuštrinović, meteorolog, i dodao da iako će nas svaki dan očekivati pljuskovi, ipak će biti toplo, što znači da će biti i sunca i kiše.

 

“Činjenica je da će vrijeme ostati nestabilno i uslova za pojavu pljuskova i grmljavine će biti, a za vikend nas očekuje slična temperatura kao i ovih dana, odnosno prije podne sunčano, a poslije podne kiša”, kaže Kuštrinović.

 

Dodao je da je poželjno pratiti kratkoročne prognoze do sedam dana, koje su mnogo preciznije od dugoročnih.

 

“Nema većih opasnosti od poplava, ali u svakom slučaju dobro je što imamo dobar monitoring na slivovima i bićemo u prilici da na vrijeme informišemo stanovništvo”, rekao je Kuštrinović.

 

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS kažu da se do ponedjeljka očekuje promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima i sa temperaturom od 16 do 23 stepena.

 

“Svakodnevno biće razvoja oblačnosti, ponegdje pljuskovi sa grmljavinom, i to je prognoza za naredne dane”, rekli su u Zavodu.

 

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu da se u BiH sutra očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom.

 

U petak će biti pretežno oblačno vrijeme.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *