Banjaluka: Mijenjaju imena jer su izabrali ljepša

Društvo

Zahtjev za promjenu imena, prezimena ili kompletnog identiteta godišnje Odjeljenju za opštu upravu podnese više od 100 lica, a najdrastičniji primjeri su promjene imena djece, jer su roditelji naknadno izabrali ljepše ime.

Ova usluga sada košta 12 maraka, za razliku od ranijih godina, kada je bila tri puta skuplja.

Šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima Diana Džaja-Jokić kaže da niža cijena nije uticala na povećanje broja zahtjeva.

– Administrativna taksa za rješenje košta deset KM, a taksa za zahtjev dvije marke. Prije četiri godine ova usluga je koštala 32 KM – rekla je Džaja-Jokić.

Ime je u 2015. godini promijenilo 148 građana, dok je lani samo za deset mjeseci zahtjeve podnijelo njih 100.

– Od tog broja bilo je 60 zahtjeva za promjenu prezimena, 25 za promjenu imena i 15 zahtjeva za promjenu i imena i prezimena istovremeno – dodala je Džaja-Jokić.

Kada je promjena prezimena u pitanju, ističe da se većina zahtjeva odnosi na promjenu nakon razvoda.

– Podnosioci nakon izlaska iz bračne zajednice uglavnom žele da vrate prezime koje su nosili prije zaključenja braka. Nekolicina postupaka za promjenu prezimena je sprovedena jer podnosioci žele da dodaju još jedno prezime na postojeće ili, recimo, lica koja su se do tada služila sa dva prezimena traže promjenu u jednostavniju varijantu korišćenja samo jednog prezimena – objasnila je Džaja-Jokić.

Svakako najdrastičniji primjeri su bili promjene imena djece.

– Bilo je slučajeva u kojima su roditelji tražili promjenu imena za dijete, jer su se naknadno odlučili za neko drugo njima ljepše ime – kazala je na kraju Džaja-Jokić.

Kaže da su rijetki slučajevi da neko zahtijeva da mu bude promijenjeno prezime u potpunosti.

– Najčešći razlog za promjenu koji stranke u svojim zahtjevima navode je “usklađivanje imena, odnosno prezimena”, čime žele da izbjegnu da su im imena ili prezimena različito upisana u dokumenta ili evidencije različitih organa. Ponekad imamo zahtjeve jer lice želi da pojednostavi ime ili prezime, da bi bilo lakše za izgovor u inostranstvu – rekla je Džaja-Jokić.

Sporni postupci

Diana Džaja-Jokić je istakla da su se do sada eventualno spornim pokazali postupci za promjenu ličnog imena maloljetnoj djeci, ukoliko se roditelji koji ne žive u braku ili u zajedničkom domaćinstvu ne mogu sporazumjeti o promjeni imena.

– U postupak se tada uključuje Centar za socijalni rad – kazala je Džaja-Jokić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *