Stranački rat u “Željeznicama RS”

Društvo

Od 1. maja Željeznice RS su bez Nadzornog odbora, a Skupština akcionara, na kojoj je ovo tijelo trebalo da bude izabrano, prekinuta je jednim telefonskim pozivom.

 

Skandal kakav ne pamte ni prekaljeni kadrovi, naviknuti na razne ujdurme, dogodio se 10. maja. Očekivalo se da Skupština akcionara prođe glatko, ali je obustavljena već nakon prve tačke, kada je zazvonio telefon Zorana Ilinčića, v.d. direktora Željeznica RS.

 

– Ilinčić je predjedniku Skupštine akcionara Milanu Beširu prenio da su ga zvali ministar saobraćaja Neđo Trninić i predstavnica državnog kapitala u ŽRS Vesna Vožni. Oni su poručili da se skupština odmah prekine, jer Vožnijeva, koja ima većinu glasova, neće pismenim putem glasati za predložena rješenja, kako je ranije dogovoreno – tvrdi za Srpskainfo jedan od malih akcionara ŽRS.

 

Bešir se, kaže, našao u neprilici, iako je već godinama na čelu Skupštine akcionara ŽRS, jer ovakva situacija nije predviđena ni statutom ni poslovnikom. Tražio je pomoć pravnika i dao 10-ominutnu pauzu, da razbistri situaciju. Nakon pauze Vožnijeva je preko spikerfona saopštila akcionarima svoju odluku, obrazloživši je proceduralnim razlozima.

 

Tako je Skupština ostala bez kvoruma, jer Vožnijeva, kao predstavnica RS, ima ubedljivu većinu akcija i glasova, pa je rad prekinut.

 

Iza ovog rašomona krije se rovovska bitka političkih partija za prevlast u Željeznicama. Navodno su se vodeće stranke već dogovorile oko podjele plijena, pa je Skupština akcionara trebalo samo da aminuje izbor novog Nadzornog odbora ŽRS, jer je starom mandat istekao. Bilo je bitno da ovaj posao bude završen na vrijeme, jer 26. maja i Zoranu Ilinčiću ističe mandat v.d. direktora, pa se može desiti apsurdna situacija – da preduzeće ostane i bez Nadzornog odbora i bez direktora, jer direktora imenuje Nadzorni odbor.

 

Mada su se stranke načelno dogovorile da u petočlanom Nadzornom odboru dva mjesta pripadnu SNSD, a po jedno takozvanoj “Obrenovoj grupi”, DNS i socijalistima, sve je palo u vodu kada su se u partijsku ukrštenicu umiješale i stare željezničarske lične veze.

 

Kako navode naši izvori, kad je već sjednica počela ispostavilo se da SNSD neće da čuje da u NO Željeznica, kao predstavnik DNS, zasjedne Mladen Lazarević, sin bivšeg direktora ŽRS Stojana Lazarevića, koji je kadar SNSD. Navodno, ni vrh DNS nije baš bio sretan zbog ovog kadrovskog rješenja.

 

Spekuliše se da je Mladog Lazarevića za ovu poziciju predložio predsjednik Gradskog odbora DNS Doboj, Slavko Gligorić, koji je za direktorovanja starijeg Lazarevića zauzimao visoku poziciju u rukovodstvu Željeznica. Gligorić to, međutim, poriče.

 

– Nisam ga ja predložio i ne znam ko je, ali znam da je Mladen Lazarević prikazan kao kandidat DNS. Čiji je stvarno kandidat ni meni nije jasno – rekao je Gligorić za Srpskainfo.

 

Stojan Lazarević je bio direktor ŽRS 2006. godine, svega nekoliko mjeseci, ali mu je to bilo dovoljno da prikupi više od 8.300 glasova na izborima te godine i tako postane poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS. Danas je predsjednik Nadzornog odbora “Puteva RS”, kao predstavnik SNSD.

 

Što se Željeznica RS tiče, navodno, političari su se dogovorili o sastavu Nadzornog odbora dva sata nakon famoznog telefonskog poziva, ali voz je već bio prošao. Nova sjednica Skupštine akcionara zakazana je za petak i ako ovog puta sve prođe bez naknadnih upadica, novi NO će uspjeti da, u posljednjem trenutku, produži i mandat direktoru Ilinčiću.

 

Pitanje je, međutim, dokle će ŽRS tavoriti u stanju privremenosti, sa vršiocem dužnosti na čelu uprave, a posebno je pitanje koliko će pozicija direktora ŽRS ubuduće uopšte biti bitna, s obzirom na aktuelni odnos snaga.

 

Imena kandidata tajna

 

Na sjednici Skupštine akcionara izvjestilac za ovu tačku Milenko Bijelić nije ni stigao da pročita imena kandidata za novi saziv Nadzornog odbora Željeznica RS, pa su oni ostali tajna čak i za male akcionare. Pored Mladena Lazarevića (DNS), kandidati su bili i Aleksandar Ignjić (SP), Dijana Kalinić (SNSD), Branislav Dabić (SNSD) i Mladen Mičić iz “Obrenove grupe”.

 

Za članove Odbora za reviziju ŽRS, koji zbog prekida sjednice takođe nisu izabrani, kandidovani su Ljubiša Lukić, Jela Rikalo i Vladimir Stanimirović. Imena kandidata nisu objavljena ni na veb stranici Željeznica RS ni na sajtu Banjalučke berze.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *