Banjaluka i Beograd otvaraju centar za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom

Društvo

Predstavnici Daun sindrom centra iz Banjaluke i Beograda potpisali su danas ugovor o otvaranju zajedničkog Centra za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom.

 

Kako je precizirao upravnik banjalučkog Centra Zoran Jelić na rehabilitaciji u Beogradu biće djeca do šest godina starosti, a u Banjaluci iznad 19 godina, podsjećajući da su mladi uzrasta između šest i 19 godina već obuhvaćeni programima specijalnih škola.

 

– Mladi nakon 19 godina se inače vraćaju kući i stagniraju. Mi ih zato rehabilitujemo, radno osposobljavamo i integrišemo u društvo- rekao je Jelić, podsjećajući da su osobe sa Daunovim sindromom prije svega ljudi, ali da su nažalost diskriminisani i prije rođenja, te da žele da promijene takav pristup.

 

On od 2016. godine sprovodi projekat PAIN, zahvaljujući kojem grupa ljudi sa Daunovim sindromom skoro dvije godine živi u zajednici uz podršku i radi u restoranima ZTC “Banja Vrućica”.

 

Jelić, koji i sam ima sina sa Daunovim sindromom, preslikao je model rada iz EU, koji je ovim mladim ljudima po prvi put dozvolio da se osjete društveno – korisnim i da se izbore za svoj identitet.

 

Nakon prve grupe mladih sa Daunovim sindromom, koja je u Banjaluci zvanično položili ispit za konobara i danas rade u restoranima, isti rehabilitacioni program proći će i omladina iz Beograda koja je doputovala u najveći grad Srpske, u okviru „Nedjelje Daunovog sindroma“.

 

Njihovi vršnjaci iz Beograda večeras će u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” pokazati sve što su naučili tokom boravka u gradu na Vrbasu i za predan rad dobiti diplome.

 

Zajednička poruka koju žele poslati je „govorimo šta osobe sa Daunovim sindromom mogu, a ne šta ne mogu“.

 

Marija Pavlović predsjednica Udruženja za pomoć osobama sa Daun sindromom Beograd naglasila je da do sada nije bilo ovakve saradnje dva grada, i precizirala da dobar model rada iz Banjaluke žele da prekopiraju i u prestonici Srbije.

 

– Banjaluka nam je dolazila u posjetu da pokažu kakvi su efekti refleksomasaža, psiho i muzikoterapija. To je potpuno jedan novi vid rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom koji mi u Srbiji nismo još primjenili i oduševeljena sam efektima koje ima na našu djecu, a to su bolja koncentracija, nervna stabilnost, unutrašnji mir koji im omogućava kvalitetniji život. Mlade osposobljavaju za konobarske vještine, a to ovim ljudima koji nemaju mogućnost da rade mnogo znači – istakla je je Pavlovićeva.

 

Predstavnici dva udruženja nadaju se da bi se ideja o zajedničkom Centru za rehabilitaciju mogla u brzom roku realizovati. Ugovor je danas potpisan u prisustvu generalnog konzula Srbije Vladimira Nikolića i predsjednika Jevrejskog kulturnog centra Ariea Livnea. Livne je poručio da svi treba da pomognu mladima sa Dunovim sindromom da budu ravnopravni u društvu i da im se život učini kvalitenijim.

 

Vraćamo im samopouzdanje

 

– Kroz ove psihoterapije vraćamo im poljuljano samopouzdanje i šaljemo poruku šta sve osobe sa Daunovim sindromom mogu, ako im se dozvoli. Oni su nama pokazali kako treba da živimo, jer ne dijele ljude na bogate i siromašne, po političkoj i vjerskoj pripadnosti, njima ne treba ništa osim ljubavi – ističe Zoran Jelić.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *