Banjaluka: Više od milion KM za otvaranje novih radnih mjesta

Društvo

Za ovogodišnje subvencije preduzetnicima i privrednicima planirano je nešto više od 1,1 milion KM. Ova podsticajna sredstva u funkciji zapošljavanja biće raspoređena putem javnog poziva koji će, prema najavi Odjeljenja za privredu, biti raspisan polovinom idućeg mjeseca.

 

Ovogodišnjim Programom korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja, koji je dobio „zeleno svjetlo“ na posljednjoj sjednici Skupštine grada, predviđeno je 872.000 KM za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja.

 

-Od ovog iznosa, 672.000 KM namijenjeno je za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava u cilju tehnološkog razvoja malih i srednjih preduzeća i 200.000 KM za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu – naveli su iz odjeljenja.

 

Takođe, kako su istakli, prošle godine najveći broj privrednika iz kategorije malih i srednjih preduzeća, izrazio je interesovanje za podsticaj za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava,a tek neznatan broj zahtjeva bio je za subvencije za prekvalifikaciju radnika.

 

To je bio razlog, kako su pojasnili, da sredstva za liniju podrške nabavke sredstva uvećaju odnosno prebace sa subvencija za prekvalifikaciju i na taj način izađe u susret što većem broju privrednika za pomoć u nabavci osnovnih sredstava.

 

Ove godine, za subvencije za samozapošljavanje planirano je 250.000 KM i pravo na njih će moći da ostvare nezaposleni sugrađani koji su od početka kalendarske godine do okončanja javnog poziva registrovali samostalno preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje, a da su prethodno bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *