Udruženje sudija RS izrazilo podršku VSTS-u

Društvo

Udruženje sudija RS dalo je punu podršku Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), oglasivši se povodom snimka koji se pojavio u medijima, na osnovu kojeg se predsjednik (VSTS) BiH Milan Tegeltija navodno dovodi u vezu sa korupcijom.

 

Iz Udruženja su saopštili da sve okolnosti ovog slučaja treba što prije da provjeri i istraži nadležno tužilaštvo, te procesuira sva odgovorna lica.

 

“Pretpostavka nevinosti je osnovni postulat demokratskog društva koji moraju poštovati svi i koja se odnosi na svakoga uključujući nosioce prvosudnih funkcija pa tako i predsjenika VSTS-a”, saopšteno je.

 

U Udruženju sudija RS smatraju da nadležno tužilaštvo mora svoj posao raditi u miru bez bilo kakve vrste pritiska od strane bilo politički predstavnika, bilo medija.

 

“Za sva ponašanja, nosioca pravosudnih funkcija uključujući i članove i predsjenika Savjeta predviđene su procedure utvrđivanja odgovornosti, te se iste procedure shodno Zakonu o VSTS moraju poštovati. Nikakvi vaninstitucionalni oblici pritiska na članove i predsjednika VSTS-a nisu dozvoljeni, te se sve odluke VSTS-a u tom kontekstu moraju poštovati”, navedeno je u saopštenju.

 

Udruženje sudija RS je dalo punu podršku VSTS BiH u njegovim odlukama povodom ovih pitanja, te će iste, kako kažu, bezrezervno poštovati.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *