Studenti uputili otvoreno pismo Savjetu ministara i Delegaciji EU u BiH

Društvo

Unija studenata RS zatražila je od Evropske komisije i Delegacije EU u BiH da studentima iz Srpske omogući nastavak učešća u programima studentske mobilnosti, kao i da zaštiti zakonom garantovana prava preko 30.000 studenata iz Srpske.

 

U otvorenom pismu koje su uputili povodom opstrukcija akreditacije visokoškolskih ustanova iz RS, traže da EU studente zaštiti “prvenstveno od samovoljnog, nezakonitog i destruktivnog ponašanja direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Envera Halilovića koji, iako je prije godinu dana ispunio uslove za penziju, još uvijek obavlja ovu funkciju”.

 

Među zahtjevima upućenim EU jeste i da se kod ocjene podobnosti visokoškolskih ustanova za evropske programe u oblasti obrazovanja pridržava Lisabonske konvencije koju je BiH ratifikovala.

 

– Shodno tome, svi vjerodostojni i relevantni podaci se nalaze u evidencijama akreditovanih visokoškolskih ustanova, koje vode Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

 

Istovremeno, od Savjeta ministara BiH hitno su zatražili da se Enver Halilović odmah razriješi funkcije direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, zbog “nezakonitog i samovoljnog postupanja čime su ozbiljno ugrožena prava studenata i profesora iz Republike Srpske”.

 

– Unija studenata od Savjeta ministara traži i da obezbijedi kontrolu i nadzor nad zakonitošću rada ove Agencije koja, ne samo da nije ništa učinila za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja i bolje uslove studiranja, nego, naprotiv, urušava naš sistem i nanosi štetu ugledu svih studenata i profesora u akademskoj zajednici u BiH – navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu koje je Unija uputila danas, a koje potpisuje predsjednik Unije Nemanja Babić.

 

Osim toga, traže i da se u Državnom registru akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, odmah upišu Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na osnovu Rješenja o akreditaciji iz marta 2019. godine.

 

Podsjećaju da su oba javna univerziteta u Srpskoj akreditovana, te da je njihov kvalitet rada potvrđen u postupku akreditacije i ocijenjen najvišim ocjenama od strane legitimnih komisija međunarodnih stručnjaka, koje su pozitivno ocijenile i univerzitete i njihove studijske programe, kao i od strane Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

 

– Pitamo relevatne institucije, prvenstveno Savjet ministara BiH, da li se sve ovo dešava samo zato što su u pitanju studenti i univerziteti iz Republike Srpske? – navode iz Unije, uz upozorenje da će, u slučaju da se nastavi ugrožavanje prava studenata iz RS nezakonitim postupanjem i nečinjenjem od strane institucija BiH, biti prinuđeni da preduzmu druge legalne i legitimne vidove studentske borbe za zaštitu svojih prava, uključujući i javne proteste i blokadu institucija.

 

srpsakinfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *