Inženjeri štrajkuju, Institut na ivici ambisa

Društvo

Sedam neisplaćenih plata, neplaćeni doprinosi za tri i po godine, a pogotovo najava likvidacije ustanove, zbog čega bi svi mogli ostatit na ulici – to su problemi koji su natjerali zaposlene u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS da stupe u štrajk upozorenja.

 

Prije samo tri mjeseca nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, ocijenilo je da je ovaj javni institut “ustanova od posebnog značaja”, koja ima licence i akreditaciju, kao rijetko koji institut u regionu, a ministarka Srebrenka Golić ih je pohvalila i što su prošlu poslovnu godinu završili u plusu od 200.000 KM.

 

Uprkos svemu ovom, pa i činjenici da Institut ima dugu tradiciju i svega 75 zaposlenih, od kojih su 80 odsto visokoobrazovani kadrovi, mahom inženjeri, a ima i magistara i doktora tehničkih nauka, Institut je na ivici ambisa.

 

-Na tržištu se favorizuju privatne firme, a nas angažuju za poslove koji se ne plaćaju. Neke republičke institucije nam godinama ne plaćaju. Najnoviji primjer je Univerzitetski klinički centar koji Institutu duguje 600.000 KM za poslove na izgradnji Južnog i Sjevernog krila i rekonstrukciji Centralnog bloka – kaže Silvana Radulović, predsjednica sindikalne organizacije Instituta.

 

Štrajk podržava granski Sindikat građevinarstva RS, a liderka ovog sindikata Dragana Vabičić je upozorila da, ako ako ostanu bez posla, radnici Instituta neće imati nikakava prava i to “krivicom poslodavca, Ministarstva za građevinarstvo RS,” jer im nisu uplaćivani doprinosi.

 

-Nevjerovatno je da se u današnje vrijeme, kad nam odlazi radna snaga, a pogotovo stručnjaci, Institut sa ovakvim kadrovima i kompetencijama ode u likvidaciju. Ovo je najbolji pokazatelj šta se dešava kada javnim ustanovama upravljaju političke stranke. Umjesto stranačkih kadrova, koji ih uništavaju, ovakve institute treba da vode menadžeri i stručnjaci, koji će ih razvijati – poručila je Vrabičićeva.

 

Direktor Instituta Stevan Jovanović potvrdio je da je na funkciju došao voljom SNSD-a, ali tvrdi da vladajuća stranka nije uticala na poslovanje.

 

-Dugo se borimo, ali teško se na tržištu boriti sa privatnicima, jer mi kao javna ustanova plaćamo poreze i doprinose na cijele plate i sve naknade svojim zaposlenima, dok vjerovatno u privatnom sektoru nije tako – kaže Jovanović.

 

On je potvrdio da za Institut postoje samo dvije opcije: jedna je likvidacija, a druga privatizacija.

 

Jovanović tvrdi da su radnici Instituta prošle godine “primili 11 i po plata”, a ove godine “4 i po plate”, međutim radnici objašnjavaju da su to plate iz ranijih godina.

 

-Posljednja plata koju smo primili i to u nekoliko dijelova, bila je plata za oktobar prošle godine. Znači, kad bi se sada ovdje neko zaposlio, morao bi čekati i do šest mjeseci da dobije bar dio plate – objasio je jedan štrajkač.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *