Krivične prijave zbog nezakonitog odlaganja otpada u Banjaluci

Društvo

Grad Banja Luka podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzeću „Eko trejd“ i „Univerzum“, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone „Incel“, otkriveno nezakonitog odlaganje otpadnih, industrijskih materija, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

 

Nezakonito postupanje sa industrijskim otpadom otkriveno je tokom kontrole niza preduzeća koje djeluju u krugu nekadašnjeg, hemijskog giganta.

 

– Umjesto da otpad zbrinjava na zakonom propisani način i na lokaciji za koju su imali dozvolu, otpad ili dio njega, zapravo je prosipan unutar jedne zapuštene lokacije na drugoj lokaciji u krugu „Incela“ – navode iz Odjeljenja.

 

Vlasnik oba preduzeća je Petar Šmitran, a u krugu „Incela“ djeluju dvije njegove firme – „Eko trade“ i „Univerzum“.

 

Obje firme registrovane su za zbrinjavanje industrijskih onečišćenja, odnosno prikupljanje i zbrinjavanje upotrebljenog motornog ulja.

 

Po ovom otkriću, preduzeću je zabranjen daljni rad, a prostor oko lokacije na koji je nepropisno zbrinjavan otpad ograđen je zaštitnom trakom.

 

Sa lokacije je uzrokovan rasuti otpad i poslan na analizu u Institut za zaštitu i ekologiju. Po analizi će biti poznato o kakvoj vrsti otpada se radi, a sumnja se da je riječ o iskorištenom motornom ulju, koja je ova firma prikupljala od drugih preduzeća.

 

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da je Grad Banjaluka odlučan je da izađe na kraj sa svim, potencijalnim ekološkim prijetnjama u krugu „Incela“, te sve poslovne subjekte koje predstavljaju eventualni problem stavi pod puni nadzor i kontrolu.

 

U međuvremenu, Grad Banjaluka očekuje da bi do sredine ovog mjeseca trebao dobiti rezultate istraživanja kvaliteta zemljišta u krugu „Incela“. Tokom proteklog mjeseca, izvršeno je uzorkovanje zemljišta sa 44 lokacije u krugu „Incela“.

 

– Za dvadesetak dana imaćemo i rezultate istraživanja svih uzoraka zemljišta nakon čega ćemo znati koliki je stvarni stepen onečišćenja – rekao je Kecman.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *