MUP FBiH formira rezervni sastav policije

Društvo

U FBiH urađen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, a izmjene podrazumijevaju uspostavljanje rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

 

Takođe, pokrenuta je procedura izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, prenosi Fena.

 

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za nesmetan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s prijedlogom zaključaka za izdvajanje milion KM za nabavku MTS za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformisane policije.

 

Pored nabavke MTS Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Narodna skupština RS u aprilu je podržala formiranje rezervnog sastava policije RS, a ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je pozvao i FBiH da napravi rezervni sastav.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *