Potpisan sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika

Društvo

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador Kine u BiH Đi Ping potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika, za pet škola u kojima će se ovaj jezik izučavati fakultativno.

 

Trivićeva je navela da je resorno ministarstvo u prethodnom periodu stvaralo uslove za izučavanje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, te da su učenici u velikom broju pokazali interesovanje za učenje ovog jezika.

 

– U pet osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj biće organizovano izučavanje kineskog jezika kroz vannastavne, odnosno sekcijske aktivnosti, a program finansira Kina opremanjem učionica i obezbjeđenjem nastavnog kadra – rekla je Trivićeva novinarima.

 

Ona je dodala da su ove aktivnosti već počele putem pilot projekta u ovim školama, te da Sporazumom program zvanično počinje od naredne školske godine.

 

– Riječ je o specijalizovanim programima koji su prilagođeni i uzrastu i načinu učenja kineskog jezika na jednostavniji i lakši način – rekla je Trivićeva.

 

Ovo je nastavak saradnje sa Kinom i jedan od načina da se šire kulturološke veze izučavanjem kineskog jezika.

 

Đi je naveo da Sporazum predstalja novu priliku za povezivanje i uspostavljanje saradnje između Kine i Republike Srpske, koja je naročito ojačana u prethodnom periodu.

 

– Zato nam treba više studenata koji znaju kineski jezik, te svrha ovog sporazuma jeste da doprinese da ostvarimo taj cilj, uvođenjem kineskog jezika u škole u Srpskoj – rekao je Đi.

 

On je dodao da je izučavanje kineskog jezika karta za budućnost mladima, kako za zapošljavanje, tako i za doprinos jačanju kulturne razmjene.

 

– U Republici Srpskoj imamo Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci, kao i katedru za kineski jezik na Univerzitetu Istočno Sarajevo, te se u četiri škole održavaju časovi kineskog jezika – rekao je Đi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *