Banjaluka domaćin konferencije o digitalizaciji

Društvo

U Kulturnom centru Banski dvor počela je regionalna konferencije pod nazivom “Digitalizacija i intelektualna svojina:Kraj ili novi pocetak?”, koja je okupila brojne eksperte.

 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na početku konferencije da je intelektualna svojina izuzetno važna za ekonomski razvoj.

 

– Intelektualna svojina je sve ono na čemu se baziraju ekonomije razvijenih zemalja – rekla je ona.

 

Premijer Republile Srpske Radovan Višković objasnio je da intelektualnu svojinu treba zaštititi kroz zakone.

 

– Industrijska intelektualna svojina je posebno bitna i naša zemlja se mora uključiti u koštac u rješavanju ovog pitanja. Nema razvoja privrede i ekonomije ako nemamo razvijenu intelektualni svojinu – istakao je Višković.

 

On je dodao da mala i srednja preduzeća iz BiH nemaju sta tražiti u Evropi bez rješavanja ovog pitanja.

 

O prijetnjama i izazovima koje donosi novo doba internet revolucije u oblasti zaštite intelektualne svojine, pored premijera Srbije i Srpske, govore i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, i predstavnici najvećih telekomunikacionih kompanija i stučne javnosti iz regiona.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *