Novi pokolj pasa kod Gradačca

Društvo

Uznemirujuće fotografije pokolja pasa iz Gradačca objavila je juče grupa Balkanska šapica iz istoimenog gradića na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

 

Kako su kazali, nezapamćeni pokolj pasa ponovo se desio na području Gradačca, i to u blizini jezera Vidara, poznatog lokalnog odmarališta. Senada Hadžić nam je rekla lokalna vlast šuti.

 

„Ponovo smo se obratili gradonačelniku Edisu Dervišagiću, koji jednostavno ne odgovara na naše upite. Mi još uvijek ne znamo po čijoj se naredbi psi bjesomučno ubijaju na prostoru našeg grada. Ovo je samo jedan u nizu primjera u Gradačcu, nažalost. Prije par dana duž lokalne ceste u naselju Novalići, desetak pasa je ubijeno“, kazala je za Radiosarajevo.ba Senada Hadžić, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja „Balkanska šapica“ iz Gradačca.

 

Njeno udruženje, već godinama pokušava da nevine životinje skloni sa ulica.

 

„Kod nas psi dolaze pretučeni, uplašeni i bolesni. Mi ih izliječimo i tražimo im dom. Uspijevamo to uraditi s nekoliko volontera, bez novca i bilo kakve pomoći lokalne vlasti“, kazala nam je Hadžić.

 

Životinje koje nađu na ulici, smještaju u dvorište kuće Senade Hadzić, i drugih volontera, a kako je kazala, odavno je zaboravljena priča o skloništu.

 

„Prije osam godina pokrenuta je inicijativa za skloništem i ništa nije urađeno. Psi lutaju po ulicama, blizu škola, prijeteći nekad i djeci, jer mi ne znamo u kakvom su oni stanju. Doživjela sam napade od direktora škola i roditelja djece, ali niko se nije ponudio da taj problem iznesemo pred lokalne vlasti. Nas niko ne finansira, sami smo u ovome“, požalila nam se Hadžić.

 

Kako je kazala, povodom stravičnog pokolja pasa, podnijela je prijavu policiji protiv NN lica, a ovo je treća prijava koju je ukupno podnijela u zadnjih par mjeseci.

 

„Ja ne znam kako dalje, ovo postaje nesnošljivo. Nema podrške vlasti, građana, a mi te jadne životinje moramo skloniti s ulica“, kazala je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Senada Hadžić.

 

Za potrebe priloga kontaktirali smo i službe grada Gradačca, ali, nismo dobili nikakav odgovor do trenutka pisanja ovog članka.

 

radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *