Saradnja u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija

Društvo

Sporazum o zajedničkim aktivnostima Republike Srpske i Srbije u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju, koji će omogućiti da republičke visokoškolske ustanove postanu međunarodno vidljive, potpisali su danas u Banjaluci resorni ministri Srđan Rajčević i Mladen Šarčević.

 

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je novinarima da ovaj dokument, koji je baziran na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije, daje mogućnost međusobnog priznanja statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

 

– U sporazumu se precizira da će u Srpskoj i Srbiji status akreditovanih visokoškolskih ustanova biti međusobno priznavan, ne po automatizmu, već po zahtjevu, odnosno shodno zajedničkim registrima i evidencijama. Ako, na primjer, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske izda rješenje da je jedna republička visokoškolska ustanova akreditovana, skupa sa studijskim programima, onda će se taj status priznati i u Srbiji i obrnuto – pojasnio je Rajčević.

 

Uz napomenu da će od danas visokoškolske ustanove iz Srpske postati međunarodno vidljive, Rajčević je naglasio da će na ovaj način biti premošten vremenski period do formiranja novog Savjeta ministara u kojem će se rješavati pitanje višemjesečnog odbijanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva javna univerziteta iz Srpske upiše u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

 

On je naveo da ova agencija, prema njegovim informacijama, nema puni kapacitet da funkcioniše shodno nadležnostima propisanim Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH jer je njen predsjednik Upravnog odbora podnio ostavku, a u radu ovog obora ne učestvuju predstavnici Srba, osim po pitanjima akreditacije.

 

“Ne možemo biti taoci jednog organa na nivou BiH i odlučili smo se za ovaj sporazum koji je u skladu sa svim evropskim standardima i praksama i njegovo potpisivanje treba da se shvati kao izraz dobre volje Srpske i Srbije da naši studenti i visokoškolske ustanove budu međunarodno prepoznati i da predbrodimo pomenutu krizu”, objasnio je Rajčević i konstatovao da dokument nije usmjeren protiv, niti nipodaštava bilo koju aktivnost i roceduru na nivou BiH.

 

Rajčević je studentima i akademskoj zajednici Srpske poručio da se posvete usvajanju znanja, jer će se u skladu sa sporazumom doći do novih i kvalitetnijih rješenja u visokom obrazovanju i osiguranju kvaliteta u ovdašnjim visokoškolskim ustanovama.

 

On je za potpisivanje sporazuma zahvalio ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ali i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji su prepoznali važnost ove problematike u Srpskoj.

 

Šarčević je naveo da bi potpisivanje sporazuma trebalo da doprinese da agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i Srbije sarađuju na planu utvrđivanja standarda i kvaliteta u toj oblasti obrazovanja i na dobrobit studenata.

 

– Obrazovanje treba da povezuje nacije, a pogotovo one koje imaju isto pismo, jezik i kulturu. Proširićemo saradnju u oblasti nauke i na drugim poljima jer je to naša obaveza prema potomstvu. Takođe, ubrzo ćemo potpisati sporazum u domenu preduniverzitetskog obrazovanja – najavio je Šarčević.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *