Direktorka Doma zdravlja u Bihaću: Bojimo se novih problema u migrantskom centru

Društvo

V.d. direktora Doma zdravlja u Bihaću Jasminka Ljubijankić rekla je kako je ova ustanova do sada pružila preko 20.000 usluga, da su sve dosadašnje kritične situacije uspješno sanirane, ali plaši se novih problema u privremenom migrantskom centru Vučjak.

 

– Izvršili smo i imunizaciju sve djece u prihvatnim centrima. Glavna oboljenja koje smo zabilježili bili su skabis, bilo je crijevnih i respiratornih infekcija, no danas su potpuno sanirana oboljenja koja su bila prisutna među njima. Ono čime se danas bavimo su uglavnom neke lakše povrede koje najčešće nastaju zbog tuča među njima – kazala je Ljubijankić.

 

Objašnjava da novi prihvatni centar za migrante sa sobom donosi i niz novih zdravstvenih problema.

 

– Ministarstvo zdravstva je od samog početka upozoravao da je to apsolutno neprihvatljiva lokacija sa higijensko-epidemiološkog stanovišta i da bi se mogli pojaviti veliki zdravstveni problemi koje ne bi mogli zbrinuti. Najveća opasnost trenutno su crijevne infekcije, zatim kožna oboljenja jer ne mogu adekvatno održavati higijenu. Najviše se bojimo velike epidemije crijevnih oboljenja za koje bolnica neće imati kapacitet da ih primi sve. Druga stvar koje se ja bojim je da su ljudi u tom neadekvatnom smještaju jako isfrustrirani i među njima često dolazi do tuča. Problem je što je taj lokalitet 11km od centra i ukoliko se tako nešto desi mi povlačimo cijeli tim i dvoja kola na Vučjak što znači da bi u tom momentu grad mogao ostati bez zaštite – dodala je v.d. direktorka Doma zdravlja u Bihaću za N1.

 

Istakla je kako su nakon više od godinu dana radnici bihaćke bolnice iscrpljeni.

 

– Mi smo zaista iscrpljeni i na kraju svojih snaga i resursa i ljudskih kapaciteta. Više ne koristimo ni godišnji odmor, neprekidno smo u stanju pripravnosti. Vanredno stanje usitinu nije uvedeno ali mi koji radimo na terenu ponašamo se kao da je vanredno stanje – zaključila je ona.

 

n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *