Pacijenti na magnetnu rezonancu čekaju i do 10 mjeseci

Društvo

Bolnice u Republici Srpskoj imaju pet aparata magnetne rezonance od kojih dva ne rade već duže vreme, što je stvorilo liste čekanja i do 10 meseci.

Jedan, od ukupno dva aparata, ne radi u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, a drugi je u bonici u Doboju, koji je ujedno i jedini u ovoj ustanovi.

Najduže liste čekanja su nastale u UKC jer se najveći broj pacijenata iz cele Srpske upućuje u Banjaluku, a ovaj aparat ne radi već godinu dana. Tako se sada za MR pregled u ovoj zdravstvenoj ustanovi čeka i do deset meseci.

– Prošle sedmice sam otišla kod doktorke kako bi, prema preporuci neurologa, uradila snimak glave zbog čestih glavobolja. Šokirala sam se kada mi je rekla da ću morati na ovaj pregled da čekam između osam i deset meseci – ispričala je Banjalučanka Natalija Radić.

Isti problem imao je i njen sugrađanin Branko Milić, koji je u decembru prošle godine termin dobio tek u julu ove.

– Pa to je katastrofa, da na jedan tako bitan pregled moram čekati osam meseci, i da za to vreme ne znam zašto imam glavobolje. Ovo je još jedan od dokaza da nam je zdravstvo potpuno srozano i uništeno – ogorčen je Milić.

Od početka decembra prošle godine ne radi MR aparat u bolnici u Doboju. Ovde pacijenti ne znaju ni kada mogu očekivati najranije termin jer se ne zna kada će aparat biti popravljen.

– Više od dva meseca ležim u krevetu i trpim bolove u kičmi, jer mi je neophodan MR nalaz da se vidi da li trebam na operaciju. Početkom decembra sam otišao kod doktora da mi zakaže ovaj snimak, ali mi je rečeno da se aparat pokvario. Kad god nazovem da proverim da li je popravljen samo kažu: „Nije i čekajte i dalje“. Znam ljude koji su teško bolesni i od tog nalaza im zavisi dalja terapija – rekao je Dobojlija Dragan Savić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS, preko kojeg se zakazuju pregledi magnetnom rezonancom, kažu da su liste čekanja, zbog kvara ova dva aparata, nešto duže nego ranije.

– Precizne podatke koliko dugo se čeka imaju zdravstvene ustanove. Pacijenti, ukoliko oni to žele, upućuju se i u druge bolnice i privatne ustanove u RS na magnetnu rezonancu. Pacijentima je omogućeno da potrebne preglede obave u optimalnom roku u drugim ustanovama u RS, naročito ukoliko se radi o hitnim slučajevima koji ne mogu da čekaju – kažu u Fondu.

Dodaju da FZO RS ugovara usluge pod jednakim uslovima i sa privatnim i sa javnim zdravstvenim ustanovama.

– Međutim, određene dijagnostičke metode nije moguće uraditi u privatnim ustanovama kao što je magnet dojke, magnet zglobno-koštanih struktura, magnetna enterografija, magnetna kolonografija, magnetna spektroskopija, kao i još neke – istakli su u FZO RS.

U UKC RS kažu da ni oni nemaju podatke koliko se čeka na MR jer

lekari porodične medicine upućuju ambulantne pacijente na MR i CT preglede.

– Oni šalju uputnice u FZO RS, koji dalje raspoređuje u ustanove koje raspolažu sa ovim aparatima, a sa kojima FZO RS ima ugovor – kažu u UKC RS.

Najsavremenija oprema

– Pacijenti se češće upućuju u UKC RS nego u druge ustanove zato što raspolažemo sa najsavremenijom opremom iz radiološke dijagnostike i vrlo stručnim kadrom koji u ovom trenutku može da odgovori svim potrebama savremene radiologije. Uprkos tehničkim poteškoćama, svi pacijenti koji su na bolničkom lečenju čekaju veoma kratko, kao i vitalno ugroženi pacijenti iz drugih ustanova – kažu u UKC RS.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *