Banjalučani čekaju na informacije sa “polenskog semafora”

Društvo

Bujanje vegetacije u Banjaluci je u punom zamahu, pogotovo što su nakon jakih kiša u maju došle ekstremne vrućine, što kod velikog broja Banjalučana izaziva alergijske reakcije, a mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u gradu tek bi u narednom period trebalo početi.

 

Građani su prethodnih godina otprilike početkom marta eventualno aprila svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada, ali za ovu sezonu taj posao još nije počeo.

 

Da za tim podacima ima potrebe, kako bi oni koji imaju probleme s alergijama na polen na vrijeme mogli prilagoditi, potvrđuju i informacije iz Doma zdravlja Banjaluka.

 

– U proteklom periodu povećan je broj javljanja pacijenata u ambulantama zbog alergijskih reakcija. Najčešće su to pacijenti koji imaju hronične alergijske reakcije, ali je izražen i povećan broj alergijskih reakcija prouzrokovanih inhalatornim alergenima, ali i ubodima insekata – kazali su u Domu zdravlja.

 

Naveli su da alergije na razne vrste polena predstavljaju problem za veliki broj ljudi.

 

– Najčešći simptomi su kihanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost. Najbolji način da se ublaže simptomi alergija je izbjegavanje kontakta s alergenima, zatim povećana higijena, često pranje posteljine, tuširanje i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći – naveli su u Domu zdravlja.

 

Naglasili su da vlaga ili pljesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa se preporučuje često provjetravanje i održavanje higijene prostorija.

 

– U slučaju akutne alergijske reakcije, pacijent bi trebao odmah da se javi ljekaru radi adekvatne terapije – kazali su u Domu zdravlja.

 

Prvi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za ovaj posao je poništen u aprilu, kako je obrazloženo iz Gradske uprave, zbog formalnih nedostataka. U jedinoj dostavljenoj ponudi, i to od Poljoprivrednog instituta RS, nedostajao je jedan dokument, a utvrđena je i računska greška.

 

Ubrzo nakon toga objavljen je novi tender na kojem je, prema potvrdama Gradske uprave, prošle sedmice za taj posao izabran Poljoprivredni institut RS, što znači da bi u neko dogledno vrijeme moglo početi mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u gradu.

 

Pauza od novembra 2018.

 

Grad je i prethodnih godina za ovaj posao angažovao Poljoprivredni institut RS. Lani su ove vrijednosti zadnji put izmjerene 1. novembra 2018, i ta pauza je trebala da traje do početka sljedeće vegetacione sezone, odnosno do sredine februara 2019. godine.

 

Podaci na „Polenskom semaforu” prvi put su objavljeni na sajtu Grada 2007. godine.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *