Banjaluka sa 3,5 miliona grije stanove do kraja zime

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić zatražiće saglasnost Skupštine grada za donošenje odluke kojom će mu biti odobreno zaključivanje kompenzacijskog ugovora, cesije, preuzimanja duga ili jemstva na iznos do 3,5 miliona KM kako bi bila obezbijeđena dovoljna količina mazuta za isporuku toplotne energije do kraja ove zime.

Ovu odluku razmatraće odbornici na zasjedanju 31. januara i ona je uslijedila poslije dopisa “Toplane” od 12. januara kada se obratila Gradskoj upravi sa molbom za pomoć jer postoji mogućnost da nestane mazuta, a samim tim i grijanja u gradu.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je rekao da je to samo jedna u nizu garancija koje je grad obezbijedio “Toplani” kako bi bila završena ova grejna sezona.

– Ova odluka će pomoći da omogućimo sigurnost isporuke toplotne energije i pruža širi spektar mogućnosti djelovanja gradonačelnika. Koje će on mjere preduzeti, zavisiće od svake pojedinačne situacije. Postoji mogućnost kompenzacije, cesije, jemstva ili preuzimanja duga. Isto tako, “Toplana” je nedavno poslala najvećim dužnicima opomene za naplatu dugova i ova odluka je korak koji dozvoljava gradonačelniku da se uključi u taj posao i pomogne u naplati potraživanja za neplaćene račune – naveo je Amidžić.

Kazao je da će trenutne količine mazuta biti dovoljne do polovine februara te da je, prema procjenama, do kraja sezone potrebno još 8.500 tona mazuta.

“Toplana” je nedavno poslala opomene pred isključenje na adrese najvećih dužnika u kojima ih poziva da izmire svoje obaveze do 10. februara.

Prema posljednjim podacima, “Toplana” potražuje oko 29 miliona KM, od čega javna preduzeća i institucije duguju oko šest miliona.

Među najvećim dužnicima su Studentski centar “Nikola Tesla”, koji duguje oko 2,5 miliona maraka, Univerzitetski klinički centar RS sa dugom većim od milion maraka, te Narodna i univerzitetska biblioteka RS koja duguje više od 400.000 maraka. Dug Narodnog pozorišta RS za grijanje iznosi oko 250.000 maraka, Zavoda za izgradnju oko 165.000, a Doma zdravlja oko 150.000 KM.

“Toplana” grije više od 20.000 potrošača, a u prosjeku njih 15 odsto ne izmiruje redovno svoje obaveze.

U izvještaju revizije učinka o temi upravljanja potraživanjima javnih preduzeća, koji je za period od 2011. do 2015. godine uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora, navodi se da su na kraju 2014. godine od ukupno 29 miliona maraka potraživanja “Toplane”, oko 20 miliona KM potraživanja starija od godinu, a od toga je oko deset miliona starije od pet godina.

Garancija

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada 27. decembra prošle godine jednoglasno je usvojena odluka da “Toplani” bude data garancija za podizanje kredita od pet miliona maraka za nabavku mazuta kako Banjaluka usred zime ne bi ostala bez grijanja. Grad je davanjem garancije od pet miliona KM uspio da riješi problem grijanja za dio ove sezone, ali s obzirom na vremenske prilike, to nije dovoljno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *