Slučaj hapšenja u Banjaluci došao i do stranih medija

Društvo

“Geto Banjaluka! Policija proganja mirne građane.” Ovim riječima je slovenački portal “24sata.com” opisao situaciju u Banjaluci, a povod za takvo pisanje je hapšenje Bruna Batinića (66) sinoć u centru grada.

 

Slovenci su opisali da su Batinića policajci “oborili na zemlju, uhapsili i strpali u maricu” dok je bio u šetnji sa suprugom, a nakon što je razgovarao sa jednim članom grupe Pravda za Davida.

 

– To je bio dovoljan razlog da ga policija legitimiše. Bruno nije htio da kaže svoje ime, a policajce je zamolio da mu objasne zašto bi im morao pokazati lične dokumente. Kao odgovor nije dobio ni riječi, samo nasilnu reakciju – napisao je novinar ovog portala iz Slovenije.

 

 

Pozivajući se na portal Srpskainfo, Slovenci su prenijeli i izjavu direktora Banjalučkog centra za ljudska prava Dejana Lučke o zastrašivanju građana i “mekoj represiji“.

 

Ipak, mnogo su žešći komentari čitalaca na slovenačkom portalu.

 

“Pogledaj, naroda je više nego policajaca, zašto ne reaguju”, napisao je jedan komentator.

 

Još sinoć o slučaju hapšenja svog državljanina pisali su mediji u Švedskoj, između ostalih i najčitaniji tamošnji portali. Uglavnom, njihova priče se svode na isti siže.

 

– Večerali smo u jednom restoranu, a potom šetali gradom. Sreli smo jednog poznanika koji je učestvovao u mirnim demonstracijama. Odjednom je stigla policija i zatražila da pokažemo lične karte. Moj muž je pitao: “Zašto me legitimišete? Nisam ništa uradio.” A onda je četiri, pet policajaca skočilo na njega i srušili su ga – navode švedski portali izjavu Brunove supruge Snježane Batinić.

 

Njihov sin je novinarima potvrdio da je o slučaju upoznata Ambasada Švedsku BiH, kako je naveo “za svaki slučaj”.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *