Radojičić: Stojčinović nanio veliku štetu Banjaluci

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić upozorio je Ministarstvo pravde RS da je šef banjalučkog Pravobranilaštva Mirko Stojčinović, u više slučajeva, nanio veliku štetu gradu Banjaluci, nezvanično saznaje ATV od izvora bliskih Vladi RS.

U dopisu, koji je prošle sedmice – prije službenog puta u Izrael – uputio ministru pravde Antonu Kasipoviću, Radojičić je oštro kritikovao postupanje banjalučkog pravobranilaštva, sa Stojčinovićem na čelu, u više sudskih predmeta, među njima i kontroverznog slučaja Poljoprivredne škole.

Radojičić je pobrojao niz spornih predmeta, u kojim je, po njemu, Stojčinović nanio ogromnu štetu gradu. Kako je naveo u dopisu, Grad je, zbog ovakvog ponašanja Stojčinovića, praktično ostao bez svog advokata.

“Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za Grad”, navodi se u dopisu i ističe da da se iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva “stiče utisak da ovaj organ nije opredjeljen da štiti interese grada na zakonit način”.

U pismu Kasipoviću, Radojičić je ukazao da banjalučko Pravobranilaštvo često samostalno donosi odluke u kojim zastupa Grad, a da se pritom uopšte ne konsultuje sa gradskim vlastima, iako ih zastupa na sudu.

Kao primjer takvog ponašanja, posebno je naveo ponašanje Stojčinovića u milionskoj tužbi tržnog centra “Bingo” protiv Grada, a koji je povezan sa slučajem “Poljoprivredna škola”. Kako je ukazao, Stojčinović se, bez znanja grada i bilo kakvih konsultacija, odrekao protivtužbe protiv “Binga” u iznosu od 20 miliona KM.

Prema tumačenju pravnika, to, praktično, znači da Grad u ovom slučaju ne može da ponovo podnese tužbu. U dopisu se navodi da Grad nije ni znao za to, nego da je za odustajanje od tužbe saznao kad su ga o tome obavijestili predstavnici “Binga”!

Grupi spornih predmeta u okviru slučaja “Poljoprivredna škola”, Radojičić je uvrstio i upravni spor oko nekretnina u naseljima Lazarevo, Drakuliću i Dervišima. I u tom slučju, Stojčinović nije postupio po nalogu Grada da podnese tužbu.
Da stvar bude gora, kad je Grad, neimajući kud, sam podnio tužbu, Pravobranilaštvo je Okružnom sudu poslalo dopis u kojem ga traži da se tužba Grada odbaci jer je Grad, po njihovom tumačenju, neovlašten za takvo postupanje, iako se radi o sporu oko gradskog zemljišta i nekretnina.

Pored slučaja “Poljoprivredne škole”, Radojičić je pobrojao i više kontroverznih predmeta u kojim je Stojčinović propustio rokove za izjavljivanje žalbi na više presuda, koje bi mogle imati milionske posljedice po gradsku kasu. U tom smislu, izdvojio je slučaj spora oko zemljišta na Zapadnom tranzitu, vrijednog 640.000 KM.

U tom slučaju, prema nezvaničnim saznanjima, banjalučko Pravobranilaštvo nije podnijelo žalbu na odluku suda, zbog čega je grad sada u opasnosti da isplati taj iznos. Da stvar bude čudnija, u Pravobranilaštvu su se pravdali da su propustili rok jer njihov vozač nije stigao da odnese žalbu u sud.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *