Migranti kod Bihaća u karantinu zbog šuge

Društvo

U prihvatnom centru za migrante koji se nalazi na lokalitetu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća, evidentirano je preko pedeset osoba za koje se sumnja da su zaražene skabijusom ili šugom i one su stavljene u svojevrsni karantin.

 

Ovo je potvrdio Salem Midžić, sekretar Organizacije Crvenog krsta u Bihaću, istakavši kako su zdravstvenim ustanovama uputili poziv da ove migrante pregledaju ljekarski timovi.

 

“Osposobili smo improvizovani stacionar za migrante koji imaju skabijes i očekujemo dolazak ljekarskih timova, kako bismo ih skupa pregledali i vidjeli kako ćemo ih tretirati do izlječenja”, istakao je Midžić. Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema na Vučjaku trenutno je nepostojanje dežurnih zdravstvenih timova, koji bi svakodnevno brinuli o zdravlju migranata.

 

“Ne možemo raditi bez stručnih ljekarskih timova, koji će vršiti procjenu i predlagati zdravstvene mjere koje treba poduzeti. Mi smo uradili što smo mogli, držimo ih na jednoj lokaciji, mijenjamo im odjeću i izolirali smo ih kako ne bi došlo do širenja zaraze”, kazao je Midžić.

 

Direktorica Doma zdravlja u Bihaću Jasmina Ljubijankić kazala je da ova zdravstvena ustanova pod sadašnjim uslovima ne može pružati zdravstvene usluge migrantima.

 

“Mi imamo određene dogovore s međunarodnim organizacijama, tako da ćemo one ljude koji su zaista bolesni morati izmjestiti s Vučjaka, jer su tamo totalno neadekvatni uslovi za boravak ljudi, i pružiti im zdravstvenu skrb. Međutim, mi ne želimo gore izlaziti jer ne možemo apsolutno ništa napraviti pošto ne postoje uslovi da djeluju naši medicinski timovi”, istakla je Ljubijankićeva.

 

Inače, na uslove smještaja i boravka migranata na Vučjaku upozoravaju i međunarodne humanitarne organizacije, ističući kako se radi o lokalitetu nekadašnje deponije koja krije brojne opasnosti. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić slaže se kako su uslovi boravka migranata na Vučjaku loši, ali kaže kako je to u ovom trenutku jedina alternativa i da će se raditi na tome da se oni poprave.

 

Trenutno na ovoj lokaciji boravi oko 700 migranata, a prema posljednjim informacijama policije, u proteklom periodu, od početka migrantske krize, na području Unsko-sanskog kantona registrovano je više od 19.000 migranata iz 46 zemalja.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *