Početkom jula u BiH temperature do 36 stepeni

Društvo

Meteorolozi najavljuju da će Evropu zahvatiti toplotni talas sa temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa, a ekstremno visoke temperature neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu. Naime, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredna tri dana. Početkom jula građani BiH će se “peći” na 36, dok će se u Evropi rekordi penjati iznad 40 stepeni.

 

– U BiH u nedjelju, na jugu temeprature i do 33 stepena. U ponedjeljak, sunčano uz malu oblačnost, temeprature na 33 stepena – saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Da će biti pakleno pokazuju prognoze i „Accuweathera“, s tim da na ovoj meteostanici pokazuje se da će živa u pojedinim dijelovima Evrope skočiti iznad 40 stepeni, kada se uzmu u obzir kombinacije temperature, vlažnosti i jakog sunčevog zračenja u junu.

 

Upozoravaju da temperature mogu ići toliko visoko, te da može doći do obaranja zabilježenih rekorda. Sadašnji nacionalni rekord najviše izmJerene temperature u junu iznosi 41,5 Celzijusa, a registrovana je u blizini Narbone, na jugu Francuske.

 

Kako bi spriječili da se ponovi tragični toplotni udar iz te 2003. godine, tokom kojeg je umrlo 15.000 ljudi, u Francuskoj lokalne vlasti preduzele su određene korake kako bi zagarantovali bezbjednost stanovnika i turista.

 

Instalirano je više od 1.000 novih fontana za piće, a dobrotvorne organizacije su se složile da beskućnicima daju flaše sa vodom. Gradovi su takođe ostavili otvorene parkove i bazene kako bi ljudima pružili više mogućnosti da se rashlade.

 

Upozorenja ljekara

 

S obzirom da rekordi odnose živote, iz Zavoda za javno zdravtsvo Kantona Sarajevo izdali su preporuke stanovništvu u slučaju ekstremno visokih temperatura u BiH.

 

– Vrijeme treba provoditi u izračenim i zahlađenim dijelovima stana, kuće, napolje izlaziti samo u krajnjoj nuždi, uz adekvatnu odjeću, pamučne tkanine svijetlih boja. Takođe, neophodno je konzumirati veće količine tečnosti koja ne sadrži kofein i alkohol, svakodnevno se tuširajte mlakom vodom i odijevajte čistu odjeću – navode iz ZZJZ KS Naglašavaju da je UV zračenje, koje izaziva opekotine i oštećenja kože najjače od 11 do 16 časova.

 

– U klimatizovanim prostorijama, naročito u automobilima sa ugrađenim klima uređajem, potrebno je voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i vanjske temperature vazduha, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Preporuke poslodavcima

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu izdalo je preporuke poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama, sprovedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

 

Data je preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 časova, te nastavka istih poslije 16 časova. Takođe, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnostifikovanim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

 

U Neumu i Stocu u 11 časova 33 stepena

 

U Bosni juče prevledavalo umjereno oblačno vrijeme prije podne, uz postepeno razvedravanje tokom dana. Temperature vazduha u 11 časova dosezale oko 28 stepeni u Trebinju 31, Grudama i Mostaru 32, Neumu i Stolcu 33 stepena.

 

Simptomi toplotnog udara

 

Simptomi toplotnog udara su glavobolja, mučnina, jaka žeđ, pospanost, vruća, crvena i suva koža, nagli porast temperature, konfuzija, agresija, grčevi u mišićima i gubitak svijesti. Toplotni udar može izazvati nepovratne promjene na organizmu, uključujući i mozak, ili čak smrt.

 

Grčevi

 

Obratite pažnju na grčeve u rukama, nogama ili stomaku, osjećaj blage konfuzije, slabost ili probleme sa spavanjem. Ako imate ove simptome, odmorite se nekoliko časova, osvježite se i pijte vodu ili voćne sokove, te potražite pomoć ljekara ako vam se stanje ne popravi ili se pogorša.

 

Avaz

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *