Radnici Aluminija jutros blokirali magistralni put

Društvo

Radnici Aluminija d.d. Mostar nezadovoljni trenutnom pozicijom u kojoj se nalaze i načinom na koji se odvijaju pregovori o budućnosti kompanije, odlučili su se na protestno okupljanje na magistralnom putu.

 

Jutros u 8.45 sati veća grupa radnika okupila se na magistralnom putu M-17 kod mjesta Ortiješ, južno od Mostara. Kako su kazali, ovim žele staviti u prvi plan sudbine 900 radnika ove kompanije.

 

S obzirom da policija nije dozvolila blokadu puta, demonstranti su otišli do pješačkog prelaza oko 9 sati na kojem su, uzastopnim prelaženjem, blokirali put i izrazili nezadovoljstvo.

 

Ovaj potez dolazi nakon što je sindikat juče donio odluku o stupanju u generalni štrajk. Na putu su se za kratko vrijeme stvorile kilometarske kolone u oba smjera.

 

Aluminij se nalazi u teškoj poziciji, električnu energiju imaju osiguranu još jedan dan, uprava bi danas trebala podnijeti ostavke, a nadležne su obavjestili da u subotu u 00.01 gase proizvodnju.

 

Posljednjih dana vođeni su pregovori sa švajcarskim gigantom Glencoreom koji predvodi konzorcij s tri domaće kompanije o preuzimanju nekadašnjeg hercegovačkog giganta. Zbog previsokih zahtjeva, posebno u domeni cijene električne energije, pregovori nisu rezultirali dogovorom.

 

Pregovore s Vladom Federacije BiH trebale bi se uključiti i dvije arapske kompanije.

 

(Klix)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *