Ljekari upozoravaju: Kolaps zdravstva je na pomolu

Društvo

BiH prijeti kolaps zdravstva! Kako tvrde iz Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, BiH će napustiti veliki broj ljekara, a nakon što se na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije raspravljalo o njihovom položaju, platama, statusu…

 

Ljekari u FBiH mjesecima nemaju reprezentativnost, kao ni kolektivni ugovor. Iz sindikata tvrde da su pokušali spriječiti propast zdravstva, ali da je to sada neizbježno.

 

– Trebalo se raspravljati o izmjenama Zakona o radu, kojim se definitivno potvrđuje pravo doktorima da potpisuju kolektivni ugovor kroz svoj sindikat. Time bi se prekinula neujednačena sudska praksa koja je na sceni. Nažalost, do toga nije došlo. Rezultat ovog “potezanja” znači nestanak doktora iz Federacije, odnosno BiH – kaže dr. Rifat Riad Zaid, predsjednik sindikata.

 

On upozorava da bi posljedice mogle biti ozbiljne, a pacijenti ugroženi.

 

– Jednostavno će nam se desiti da prvo odu najiskusniji i najbolji doktori, a onda i ostali. Takav scenarijo na sceni je u Hrvatskoj, koja je jedina zemlja EU koja nema doktorski kolektivni ugovor. Znakovito, zar ne? Tamo su već najsloženiji operativni postupci povjereni mladim specijalistima s godinom ili manje iskustva. To je neodrživ proces i znači potpuni prekid operativnih tretmana. Isto je kod nas, s tendencijom da postane gore – navodi Zaid.

 

Kaže i da on prvi ne bi povjerio svoje zdravlje “doktoru” koji je tek izašao s fakulteta. Navodi da je ostalo malo vremena da političari poprave situaciju.

 

Oduzimanje licenci

 

Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore KS, podsjeća da je Pravilnikom Komore ljekarima nakon 75. godine oduzeta licenca za rad, što znači da ne mogu u operacione sale.

 

– Osim što ćemo zdravlje svojih najmilijih povjeriti onima koji nikad nisu operisali, njihov rad neće imati niko nadgledati! Kada nam ode još 350 ljekara, bez koliko ih inače ostajemo svake godine, a 200 ljekara izgubi licencu, naš život biće u rukama onih koji su operacije gledali samo u knjigama – kategoričan je.

 

Ni iskustva ni staža

 

Od 1. jula građane Hrvatske liječe mladi doktori, bez radnog iskustva, koji su tek završili fakultet. Oni određuju dijagnoze bez obzira na činjenicu što nisu stažirali niti sticali praksu radeći s iskusnijim kolegama, piše Avaz.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *