Maturske zabave da budu u prostorijama škola

Društvo

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj predviđeno je da maturske zabave budu održavane u prostorijama škola, a ne van njih, osim u kulturnim centrima i sportskim dvoranama, kako djeci ne bi bili dostupni alkohol i duvanski proizvodi.

 

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske danas je u Prijedoru za prosvjetne radnike ove regije organizovalo prvu u nizu javnih rasprava o ovom nacrtu, a načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje u ovom ministarstvu Gordana Dukić ocijenila je da je to prilika da određene nejasnoće koje su uočene u praksi budu pojašnjene ili otklonjene, kao i da budu dodati članovi Zakona koji će ići u smjeru podizanja kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa.

 

– Prije svega, relaksirali smo normu koja definiše broj potrebnih odjeljenja za osnivanje, odnosno za prestanak statusa centralne škole, tako da će se morati razmatrati situacija kada neka škola ima manje od 14 odjeljenja i onda će se tek donijeti odluka da li će ta ona izgubiti status i postati devetorazredno odjeljenje, što znači da se uvažava trenutak da je manje djece u našim školama, pa samim tim i broj odjeljenja – pojasnila je Dukić.

 

Ona je istakla i da je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju preciznije definisano i osnivanje privatne škole, za šta je sada potrebno devet odjeljenja sa po minimum 15 učenika i da ta škola gubi status ako ima manje od sedam odjeljenja.

 

Dukić je naglasila da je preciznije definisan i status direktora nakon isteka mandata, kao i utvrđivanje niže cijene uplate za popravno, odnosno drugo polaganje stručnog ispita kod provsjetnih radnika u osnovnom obrazovanju.

 

Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila tekst Nacrta ovog zakona i donijela zaključak da, zbog njegovog značaja, bude održana javna rasprava.

 

Dukićeva je istakla da će naredne rasprave biti održane u predstojećih mjesec dana.

 

– Nakon rasprava ćemo one prijedloge koje smatramo konstruktivnim uvažiti i unijeti u Zakon koji će ići dalje u skupštinsku procedure – rekla je Dukić.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *