Odobren 31 milion KM za zapošljavanje 6.811 osoba

Društvo

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske donio je danas odluku na sjednici Upravnog odbora o odobravanju sredstava po programima zapošljavanja u 2019. godini, gdje će kroz sedam različitih programa u vrijednosti od 30 miliona KM biti zaposleno 6.811 osoba.

 

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je novinarima da se radi o najvećem akcionom planu, koji je Zavod realizovao do sada.

 

– Prvobitnim akcionim planom koji je usvojen u martu ove godine planirano je 16 miliona KM za zapošljavanje 4.600 radnika, a zahvaljujući suficitu Zavoda u vrijednosti od sedam miliona KM, sredstvima Svjetske banke i Vlade Srbije uspjeli smo da povećamo akcioni plan sa 16 na 30 miliona KM i odobrimo sredstva za zapošljavanje dodatnih 2.000 radnika – rekao je Vujičić.

 

Vujičić kaže da je to odličan rezultat, s obzirom da će sad obezbijediti posao za 6.811 osoba kroz svoje aktivnosti.

 

– Treba da znate da je ukupno bilo 2.500 zahtjeva prema Zavodu za zapošljavanje i da smo uvažili sve zahtjeve koji ispunjavaju uslove, koji su definisani javnim pozivom, odnosno faktički realizovali gotovo 100 odsto od ukupnih zahtjeva podnešenih prema Zavodu – kaže Vujičić.

 

On dodaje da su realizovali sedam programa, odnosno donijeli odluku o realizaciji sredstava počevši od programa pripravnika kroz dvije komponente – djeca poginulih boraca i obični do 770 pripravnika i zapošljavanje posebnih ciljnih grupa u privredi do 2.000 osoba.

 

Takođe, sredstva u iznosu od 300.000 KM obezbjeđena su za program obuke kvalifikacije i prekvalifikacije, kao i 3.600.000 KM za program “start-up Srpska”, gdje će u zavisnosti od programa obuhvatiti minimum 114 osoba i program za zapošljavanje Roma do 270.000 KM.

 

– Akcioni plan traje na godišnjem nivou, s tim što realizacija ulazi i u narednu godinu – kaže Vujičić.

 

Vujičić tvrdi da ne postoje nikakve mogućnosti malverzacija u vezi sa pomenutim sredstvima, jer poslodavci koji apliciraju su dužni priložiti bankovne garancije, mjenice i račune kako ne bi došlo do raznih zloupotreba ovih sredstava.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *