Novi studijski program iz oblasti turizma

Društvo

Novi studijski program drugog ciklusa studija Upravljanje kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom, koji zajednički realizuju ekonomski fakulteti javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, najavljen je danas u Istočnom Sarajevu.

 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan je od 13 partnera koji učestvuju u sprovođenju projekta “Kulturvb”a finansiran je kroz “Erazmus plus kulturvb”, dok je nosilac Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet.

 

Rukovodilac “Erazmus plus kulturvb” projekta u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branislav Mašić rekao je novinarima da projekat traje već tri godine, a njegov rezultat je Program za cjeloživotno učenje koji je namijenjen svima koji se bave kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom.

 

Mašić je istakao da su do sada dva puta održavali kurseve cjelodnevnog učenja o kulturnom turizmu i očuvanju kulturnog nasljeđa.

 

“Master program počeće na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a nastavu će izvoditi profesori sa tog fakulteta zajedno sa profesorima sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, rekao je Mašić.

 

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić naveo je da je ovaj projekat značajan za fakultet, jer sa sobom nosi dosta poboljšanja, poput infrastrukturnih u smislu dobijanja dobre opreme, edukacija kadra u inostranstvu, te otvaranja studijskih programa.

 

“Ovaj projekat doprinijeće razvoju turizma promovisanjem turističkih destinacija. Poznato je i da je turizam postao jedna od glavnih grana koja je u razvoju u Republici Srpskoj”, rekao je Bokonjić i dodao da je ovo prvi projekat tog tipa u Srpskoj i BiH.

 

Bokonjić se nada da će uskoro i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu početi novi studijski program.

 

Prema njegovim riječima, informacioni seminari već su organizovani na Ekonomskom fakultetu, kao i u Rektoratu, kako bi što više studenata saznalo za program.

 

Rukovodilac Centra za cjelodnevno učenje LJubiša Vladušić očekuje da će ovaj program značajno dorinijeti razvoju privrede i turizma.

 

Polaznik prvih ciklusa kurseva koji su bili organizovani u okviru ovog projekta Bojana Pušara Vuković navela je da je zadovoljna onim što je mogla da čuju od predavača iz osam oblasti.

 

“Ovaj projekat nudi nešto što kod nas nije viđeno – okrenut je jačanju kapaciteta kulturnog turizma koji je nama zaista potreban, jer je nedovoljno razvijen”, rekla je Vukovićeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *