Odbornici odbili kreditno zaduženje opštine Teslić

Društvo

Skupština opštine Teslić odbila je danas, odlukom većine odbornika, prijedlog da se u dnevni red uvrsti kreditno zaduženje Teslića od oko 6.500.000 KM za izgradnju sekundarne vodovodne mreže, kanalizacije i rekonstrukciju mostova.

 

Član Kluba odbornika SNSD-a Predrag Markočević rekao je da bi kreditno opterećenje dodatno ugrozilo realizaciju budžeta, koji je, kako ocjenjuje, pred bankrotom.

 

Odbornici su načelniku opštine vratili na doradu Prijedlog odluke Plan kapitalnih investicija opštine za period 2019-2021. godine.

 

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković ocijenio je ovu odluku nerazumnom i naveo da će ona proizvesti niz negativnih pojava u sprovođenju kapitalnih investicija, ali i razvoja ove lokalne zajednice.

 

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Mišo Stojanović rekao je da navedeni plan mora da se dopuni u skladu sa postojećim finansijskim sredstvima, a odbornik SDS-a Stojan Smiljanić smatra da je povlačenje dokumenta posljedica odbijanja kreditnog zaduženja.

 

Odbornik SDP-a Mehmed Dubravac podsjetio je da su za realizaciju projekta kanalizacije mještani već obezbijedili određena sredstva, kao i Vlada Federacije BiH, te da će ova odluka imati negativnog odjeka kod građana.

 

Odbornici su usvojili Program dodjele podsticajnih sredstava u poljoprivredi za tekuću godinu, dopunjen amandmanom Kluba SNSD-a prema kojem Skupština imenuje petočlanu komisiju čiji je zadatak da utvrdi prijedlog visine podsticaja po svakom pojedinačnom zahtjevu koji će dostaviti Skupštini na usvajanje.

 

Amandmanom je utvrđena uloga opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu koje je zaduženo da obradi podneseni zahtjev i dostavi skupštinskoj Komisiji u nadležnost.

 

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Teslić Borislav Tešić ocijenio je da ova odluka nije prihvatljiva i da on kao načelnik ne želi da preuzme odgovornost za nešto o čemu i ne odlučuje.

 

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković poručio je odbornicima da načelnik neće izvršiti realizaciju ovog Pravilnika, za koji kaže da je u suprotnosti sa zakonskim odredbama o budžetskim izdvajanjima.

 

Odbornici su na dopunu vratili Izvještaj o realizaciji godišnjeg Plana utroška sredstava po osnovu naknada za šume u 2018. godini, ocijenivši da nije potpun, a nisu prihvatili izvještaje o radu za prošlu godinu komunalnih preduzeća Rad i Komunalac.

 

Odbornici nisu usvojili prijedlog dugoročnog plana za izmirenje neizmirenih obaveza prenesenih iz prethodnog perioda, prema kojem obaveze prema dobavljačima i korisnicima opštine Teslić iznose 3.000.000 KM, od čega su 1.358.746 KM obaveze iz 2017. godine, a procjena je da će od obaveza iz 2018. godine ostati neizmiren iznos od 1.641.254 KM.

 

Odbornici su primili k znanju informaciju o poslovanju lokalnog Fonda za rješavanje stambenih pitanja boračkih kategorija u 2018. godini.

 

U dokumentu se navodi da je od osnivanja, u Fond od 2002. do 2018. godine od strane Skupštine opštine uplaćeno 751.000 KM.

 

Iz sredstava ovog Fonda i povratka boračkim kategorijama isplaćeno je 2.623.110 KM. Od tog iznosa u vidu bezkamatnih kredita isplaćeno je 2.514.000 KM za 1.322 korisnika, a iznos od 109.000 KM iz sredstava ovog fonda isplaćen je kao bespovratna sredstva za 75 korisnika u periodu od 2003. do 2006 godine.

 

Načelnik opštine Teslić Milan Milićević je na samom početku napustio sjednicu Skupštine opštine i najavio da više neće prisustvovati na sjednicama dok na njima prisustvuje predsjednik teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić, dok “istražni organi ne utvrde optužbe odbornika SNSD-a da je učestovao u navodnom organizovavnju i plaćanju, te podmićivanju nekih ljudi koja bi vršila premlađivanja pojedninaca uključujući i sina Dragana Bogdanića”.

 

Predsjednik teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić rekao je da je iznenađen postupkom načelnika da napusti sjednicu Skupštine i negirao  iznesene optužbe na njegov račun.

 

Na današnjem dnevnom redu 25. sjednice Skupštine opštine razmatra se 31 tačka.

 

Sjednica je počela u 10.00 časova.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *