Ministarstvo transporta BiH ne priznaje licence iz Srpske

Društvo

Vozači kamiona iz Republike Srpske tvrde da ih granični policajci samovoljno zadržavaju na granicama, zato što ne posjeduju licence izdate na nivou BiH.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj RS, kaže da graničari zahtijevaju od prevoznika iz RS licence, koje izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a koje vozači iz Srpske ne priznaju.

Za prevoznike iz RS sporan je Pravilnik o postupku izdavanja licenci i kvalifikacionih kartica vozača BiH, koji je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo 2010. godine i zbog kojeg su prevoznici iz RS štrajkovali, piše “EuroBlic“.

“Za nas je neprihvatljiv način sticanja licenci, jer je predviđeno da vozač iz RS, iako ima položen državni ispit za vozača, mora da svoju diplomu verifikuje u Širokom Brijegu i da to plati 700 KM, a potom da ide u Sarajevo po licencu koju plaća 150 KM za kamion i 100 KM za vozača. Imamo apsurdnu situaciju da možete postati doktor nauka na više mjesta u zemlji, ali vozač možete postati samo u jednom gradu”, navodi Grbić.

On ističe da im ovakve licence, koje su vozačima potrebne da izađu iz BiH, ne traže ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji.

“Nemamo ništa protiv licenci na državnom nivou, kako bi se razdvojio legalan rad od ilegalnog, ali ne na ovaj način, koji je smišljen samo da neko uzme milione maraka od vozača”, naglašava Grbić.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da je problem što su prevoznici iz Srpske dali saglasnost na sporni pravilnik donesen u vrijeme kada je ministar komunikacija i transporta bio Rudo Vidović.

“Dvije posljednje godine uspio sam da sa ministrima komunikacija i transporta BiH dogovorim odgađanje primjene navedenog pravilnika, jer su propisani uslovi koji realno ne mogu da se ispune. Zadnje odgađanje je isteklo 1. januara ove godine, a opet ćemo insistirati na odgodi, dok se problem ne riješi”, kaže ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Informacioni sistem neuvezan

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da informacioni sistem nije uvezao entitetsko i državno ministarstvo, kako bi vozači iz RS mogli da dobiju licence u Banjaluci.

“Verifikacija diploma može se obaviti samo u Širokom Brijegu, jer se nijedna ustanova iz RS nije javila”, kažu u Ministarstvu.

Iz Granične policije BiH i Ministarstva transporta i komunikacija BiH nije bilo komentara.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *