Sindikati “Željeznica RS” podnijeli krivičnu prijavu u Doboju protiv bivše uprave

Društvo

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija pri “Željeznicama Republike Srpske” podnijeli su Okružnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu protiv uprave preduzeća iz 2012. godine i tadašnjeg Nadzornog odbora.

 

Prijavu su podnijeli zbog “nesavjesnog poslovanja, nanesene višemilionske štete kada je riječ o isplati toplog obroka i regresa, te zaključivanja štetnih ugovora”.

 

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da su o tadašnjim odlukama uprave da bude umanjen topli obrok, ukinut regres i umanjene naknade iz kolektivnog ugovora sindikati obavijestili i kontrolne organe u “Željeznicama”, kao i nadležne inspekcije koji su utvrdili nezakonitost tih odluka.

 

On je najavio podnošenje novih prijava protiv tadašnje uprave koja je sklapala štetne ugovore po raznim osnovama.

 

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin očekuje da će prijave i poslije sedam godina imati efekta.

 

Predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević vjeruje da će institucije Republike Srpske ispitati navode sindikata.

 

“Uprava `Željeznica` pokušava da sprovede bez sindikata novu sistematizaciju radnih mjesta, gdje je više nego opravdan strah da bi dobar dio radnika mogao ostati bez posla”, kaže Tepavčević.

 

On je najavio da će danas u Doboju biti održana tematska sjednica o stanju u “Željeznicama Republike Srpske” na kojoj će Predsjedništvo Konfederacije sindikata Srpske zauzeti stav i donijeti zaključke sa namjerom da u narednom periodu bude organizovan veliki skup svih sindikalnih organizacija Konfederacije kao priprema za eventualno organizovanje generalnog štrajka.

 

Tepavčević je dodao da će zaključci sa današnjeg sastanka Konfederacije biti predstavljeni na konferenciji koja će biti održana danas.

 

Podnošenju prijava Tužilaštvu nisu prisustvovali predstavnici Sindikata mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisnog sindikata željezničara Republike Srpske.

 

Predstavnici šest sindikalnih organizacija održali su 7. juna polučasovni štrajk upozorenja sa kojeg su poručili da žele povećanje plata do 12 odsto u naredna tri mjeseca ili će, u suprotnom, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje radnih prava.

 

U okviru “Željeznica” djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *