Za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa 8,4 miliona KM

Društvo

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed i rezidentni predstavnik UNDP u BiH Stelijana Nedera razgovarali su danas o projektu ove međunarodne organizacije u okviru kojeg će 8,4 miliona KM biti uloženo za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH, a akcenat će biti na lokalnim zajednicama.

 

– Projekat je u fazi početka primjene. Planirano je da traje do 2022. godine, a, prema informacijama koje imam, sredstva su već obezbijeđena – rekao je Međed novinarima.

 

On je naveo da je ova uprava u saradnji sa UNDP imala značajan broj projekata, kao što je poboljšanje sistema odbrane od poplava u slivu rijeke Vrbas.

 

– Projekat je koštao oko pet miliona dolara, a obezbijeđena su sredstva veze za 14 lokalnih zajednica, od kojih je 10 iz Republike Srpske. Civilna zaštita je dobila oko sto sredstava veze, te devet digitalnih stanica ranog upozoravanja – rekao je Međed.

 

On je naveo da je Uprava imala odličnu saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom, te izrazio nadu da će ona biti poboljšana u narednom periodu.

 

– Svaka KM uložena u sistem zaštite i spasavanja će se višestruko isplatiti, jer, kada je riječ o spasavanju ljudskih života, ali i materijalnih dobara, to nema cijenu – rekao je Međed.

 

Nedera je upozorila da, s obzirom na to da su zbog klimatskih promjena sve češće prirodne nepogode, društvo mora biti spremno da pravovremeno na njih odgovori.

 

– Novi projekat koji smo pokrenuli, zajedno sa Republičkom upravom za Civilnu zaštitu i još nekoliko agencija UN, bavi se preventivom i izgradnjom kapaciteta lokalnih zajednica, kako bi se što kvalitetnije upravljalo rizikom – rekla je Nedera.

 

Prema njenim riječima, UNDP stavlja akcenat na otporni razvoj, što znači da se moraju održavati dobri lokalni kapaciteti za sprečavanje, kao i odgovor na prirodne katastrofe.

 

– Radujemo se nastavku saradnje sa Civilnom zaštitom ali i lokalnim zajednicama, kako se negativni uticaj prirodnih katastrofa iz 2014. godine ne bi ponovio – rekla je Nedera.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *