Davidovoj majci Suzani odbijen zahtjev za okupljanje na Trgu Krajine

Društvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zabranilo je Suzani Radanović, majci preminulog mladića Davida Dragičevića, odžavanje javnog skupa na Trgu Krajine u Banjaluci, a koji je najavljen za nedjelju, 21. jula kao javni pomen njenom sinu.

 

Rješenje o zabrani MUP je Davidovoj majci dostavio danas, saopštila je neformalna grupa građana “Pravda za Davida”.

 

– Kao neformalna grupa građana osuđujemo potez MUP Republike Srpske pogotovo zbog činjenice da je navedeni skup zatražila majka ubijenog Davida Dragičevića. U zahtjevu za održavanje skupa navedeno je da se ne bi koristili transparenti, ni ozvučenje i da bi broj okupljenih bio maksimalno 50. Uprkos tome, održavanje skupa je zabranjeno – navodi se u saopštenju ove grupe.

 

Kako ističu, od marta do danas pojedinci su podnijeli ukupno četiri zahtjeva MUP RS za održavanje mirnog okupljanja na Trgu Krajine povodom nerazjašnjenog ubistva Davida Dragičevića, ali svaki put do sada je policija donosila rješenje o zabrani održavanja.

 

– To potvrđuje ono što sve vrijeme govorimo, da je ljudima koji podržavaju porodicu Dragičević u borbi za pravdu za njihovo ubijeno dijete zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine. Na taj način se po ko zna koji put krše osnovna ljudska prava, a prije svega pravo na okupljanje, koja su garantovana Ustavom ove zemlje, što smatramo apsolutno poražavajućim i neprihvatljivim – navodi se u saopštenju.

 

U obrazloženju MUP navodi da je Suzana Radanović pripadnica grupe “Pravda za Davida” te da je u više navrata učestvovala u nenajavljenim okupljanjima grupe na Trgu Krajine, kao i da su tokom okupljanja određeni učesnici u više navrata narušavali red i mir, te počinili krivična djela.

 

I sama Suzana je, navode, prekršajno sankcionisana zbog narušavanja javnog reda i mira, ali i da je na skupovima druga lica i organizacije “javno nazivala pogrdnim imenima.”

 

Održavanje skupa ne bi bilo povoljno ni iz bezbjednosnih razloga, jer se navode iz MUP na prostoru trga u turističkoj sezoni kreće dosta građana i turista. MUP smatra i da postoji ozbilja opasnost od nasilja na takvom skupu.

 

Predloženo je i da se skup održi u parku Mladen Stojanović.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *