Banjaluka: Za podsticaje za nova zapošljavanja stigle 222 prijave

Društvo

Na javni poziv za dodjelu podsticaja u funkciji zapošljavanja, za koji je iz gradskog budžeta obezbjeđeno 1,1 milion KM, podnesena su 222 zahtjeva, potvrđeno je u Odjeljenju za privredu.

 

Prema podacima resornog odjeljenja, komisija će u narednim danima obraditi pristigle zahtjeve, bodovati ih i predložiti listu onih koji ispunjavaju uslove javnog poziva.

 

Po njihovoj statistici, za podsticaje namijenjene povećanju produktivnosti i konkurentnosti aplicirao je 151 privredni subjekt. Od toga, njih 144 iz kategorije malih i srednjih preduzeća želi podsticaj za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstav, dok su sedam zahtjeva dostavile srednje stručne škole za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu. Grad Banja Luka je za liniju podrške opremanju kabineta škola izdvojio 200.000 KM, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Ova mjera, osmišljena u saradnji sa više domaćih kompanija, ciljano je usmjerena na „proizvodnju“ nedostajućih deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

 

Istovremeno, 71 nezaposleni Banjalučanin prijavio se za podsticaje namijenjene samozapošljavanju.

 

Kako su naveli iz resornog odjeljenja, u proteklom periodu, Grad je iskazao opredjeljenost da kroz razne olakšice i programe podsticaja unaprijedi poslovno okruženje.

 

Kada je riječ o podsticajima, njih je prošloj godini u ukupnoj vrijednosti od milion KM , koristilo 49 privrednika, 46 nezaposlenih sugrađana, te šest srednjih škola.

 

Ovogodišnji javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja bio je otvoren od 14. juna do 15. jula. Na poziv su se mogli prijaviti privrednici, nezaposleni i srednje stručne škole.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *