Golić: Zagađivači će morati da plate štetu

Društvo

Uzeta su 52 uzoraka u „Incelu“ i najveći dio kontaminiranog zemljišta se nalazi na prostoru bivše Energane, rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenika Golić.

 

Ona je dodala svi subjektu koji su „Incelu“ će biti obavezni da plate sve šta su činili u privrednom subjektu.

 

– Oni će morati sanirati svoj dio – rekla je Golićeva nakon sastanka koji je održan povodom zagađenosti zemlje u „Incelu“. Ministarka je rekla da je na području tri firme nađeno opasno i kancerogeno ulje piralen.

 

– Ovo je vrlo ozbiljna tema i nadležno smo što svi živimo ovdje, odlučili smo da počnemo sistemski dešavati problem. Problem je nastao izgradnjom hemijske industrije koja je prestala sa radom početkom rata – rekla je Golićeva i dodala je da na tri mjesta nađen piralen.

 

Ona je rekla da je formiran ekspertni tom koji će se baviti ovim problemom.

 

Prema njenim riječima biće urađen i sistematski pregled radnika koji rade u krugu „Incela“.

 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je grad Banjaluka uključen od trenutka požara.

 

– Mi utvrđujemo stanje i planiramo mjere uklanjanja. Pripremili smo plan djelovanja i sve aktivnosti koje će biti poduzimane. Od izgradnje „Incela“ su tu prisutna zagađenja. Danas na tom području je preko 60 subjekata, bilo je i preprodaja i to je problem – kaže Radojčić.

 

On je dodao da će biti utvrđena odgovornost svih koji djeluju u krugu „Incela“, te će biti zabranjena manipulacija sa zaraženim zemljištem.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *